Nemzetközi mérés igazolja: Biztonságos a Huawei 5G hálózata

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 26. 11:33

A Huawei Technologies legújabb 5G-s mobilhálózati eszközei mind megfeleltek az infokommunikációs iparág globális szövetségének, a GSMA-nak NESAS (Network Equipment Security Assurance Scheme) kiberbiztonsági tesztjén. 

A NESAS (magyarra fordítva Hálózati Berendezések Biztonságbiztosítási Rendszere), egy szabványosított, modern kiberbiztonsági értékelési mechanizmus, amelyet a GSMA és a 3GPP a globális főbb szereplőkkel, gyártókkal, ipari partnerekkel és nemzetközi szabályok szerint, közösen határoz meg. A vizsgálat során a hálózati berendezéseket gyártó cégek átfogó biztonsági ellenőrzés alá vonják a termékeket már a fejlesztési szakaszban, majd a később a termék további életciklusában a NESAS biztonsági követelményei szerint is. A NESAS-értékelés független ellenőrzési jelentésének összefoglalója, mely itt található: https://www.gsma.com/security/nesas-participating-vendors/

 

Az iparban széles körben elfogadott GSMA NESAS biztosítja, hogy a vonatkozó berendezések megfeleljenek az 5G mobilhálózatok biztonsági és megbízhatósági követelményeinek. Az integrált értékelési folyamatnak köszönhetően nincs szükség független tesztekre, emellett látható és mérhető adatokkal, eredményekkel járul hozzá a biztonság átláthatóságához. A NESAS összesen 20 értékelési kategóriát foglal magába, amelyben meghatározza a biztonsági követelményeket és az 5G termékfejlesztési és életciklusának értékelési keretét. Ezenkívül a 3GPP által meghatározott teszteket is használja a hálózati eszközök biztonságának felmérésére.

 

"A GSMA NESAS a legújabb módszer a mobilkommunikáció hálózati biztonságának vizsgálatához. Az 5G korszakban a NESAS szabványosított és hatékony kiberbiztonsági értékelése lehetővé teszi a kommunikációs ipar számára a tényalapú értékelést és átláthatóságot. A NESAS eredménye referenciaként szolgálhat a szolgáltatóknak, a berendezés gyártóinak, a kormányzatoknak, valamint mobilszolgáltatóknak. A Huawei mindig a technológiavezérelt kiberbiztonságra fókuszált, így teljes mértékben támogatjuk a NESAS mérési rendszerét. Szeretnénk, ha az iparág is nyitott lenne arra, hogy közösen támogassák az egységesebb mobilkommunikációs piac kialakulását" - mondta Devin Duan, a HUAWEI 5G E2E kiberbiztonsági részlegének marketing vezetője.

 

A digitalizációval világszerte megingott a kiberbiztonság iránti bizalom. A Huawei úgy véli, hogy a bizalomnak ellenőrizhető tényeken kell alapulnia, melyek kialakításához közös szabványrendszer kell. A Huawei támogatja a GSMA-t és a 3GPP-t egy globális szabványosított biztonsági értékelés kidolgozásában, illetve Európát egy saját, tényszerű és közös 5G kiberbiztonsági minősítés létrehozásában.

 

A GSMA NESAS vizsgálatának teljesítése előtt a Huawei a kínai IMT-2020 5G-s kiberbiztonsági tesztjét is teljesítette. Ezek a tesztek a 3GPP nemzetközi szabványain alapulnak, melyek az 5G biztonságát garantálják. 

 

A Huawei 5G vezetéknélküli és maghálózati berendezései (5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC, UPCF és LTE eNodeB) mind megfeleltek GSMA NESAS (Network Equipment Security Assurance Scheme) tesztjének.