Ki vigyáz az adatainkra, ha mi nem?

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 29. 09:55

Mindannyiunknak vannak online titkai, amiket nem szívesen osztunk meg másokkal. Van, amikor egy délután alatt végignézzük a Jóbarátok teljes harmadik évadát. Van, amikor már a negyedik pár cipőt rendeljük meg a hónapban. Néha hajnali 2-kor szurkolunk a kedvenc csapatunknak, és arra is volt már példa, hogy a „fifike93” jelszót állítottuk be minden fiókunkhoz – a sorozatnézéssel ellentétben ezt azonban nem neveznénk ártalmatlan hobbinak, hiszen akár a bankkártyánk adatai is bánhatják.

Idén az életünk soha nem látott mértékben került át az online térbe – képernyőkön keresztül tanulunk, dolgozunk, vásárolunk, és próbálunk meg kikapcsolódni is.  Ez azonban nem titok, így a rosszindulatú szereplők is felfigyeltek rá, és a hétköznapok változásaira reagálva a különböző átverések és rosszindulatú támadások megszaporodtak az interneten. 

 

Személyes információk, bankkártya adatok, belépési adatok, emailek - a hackerek bármiből képesek hasznot húzni, ezért bármi is legyen a kedvenc online tevékenységünk, kiemelten fontos, hogy közben a biztonságunkra is ügyeljünk. 

 

 

 

Nézzük, mit kockáztatunk, ha nem vagyunk elég figyelmesek az online térben: 

 

  

 

Ki vigyáz az adataidra, ha Te nem?

A titkos online életünk áll az ESET legújabb kampányának fókuszpontjában, melynek célja, hogy felhívja a felhasználók figyelmét a mindenkit érintő internetes veszélyforrásokra, és tanácsokkal segítse őket a személyes és pénzügyi adataik védelmében. Nem számít, hogy egy videó alapján próbálunk-e otthon hajat vágni, vagy épp a Gyakori kérdéseket böngésszük – a legfontosabb, hogy közben legyünk biztonságtudatosak, és vigyázzunk a személyes adatainkra, hogy a titkaink valóban titkok maradhassanak. 

 

Hogyan szűrhetjük ki a gyanús webshopokat? Mivel tehetjük biztonságosabbá a routerünket? Mire figyeljünk, ha online játékokkal játszunk? Az ESET szakértői összegyűjtötték a leggyakoribb IT biztonsági tévhiteket, és könnyen alkalmazható tippeket adnak ahhoz, hogy megnehezítsük a hackerek dolgát, tudj meg többet itt: eset.hu/titkok 

 

Az ESET figyelemfelhívó videója: