Két magyar startup nyert az EIT Health InnoStars kiemelt versenyeiben

forrás: Prím Online, 2020. november 2. 16:35

Az EIT Health idei két kiemelt egészségügyi startupokat támogató versenyében, az InnoStars Awards és a Headstart programban is dobogós helyezést értek el magyar csapatok. A két győztes magyar projekt a PhoenixOrthosis, akik egy agyvérzésen átesettek életét könnyítő orvosi segédeszközt fejlesztettek ki és a Sineko Global Kft., akik találmánya egy, a határokon átívelő, mesterséges intelligencián alapuló radiológusokat segítő szoftver, a GRAID.

Az idén negyedik éve, ezúttal a Bio-Europe esemény keretein belül, virtuálisan megrendezett EIT Health InnoStars Awards program célja, hogy segítse azokat az egészségügyi megoldásokat fejlesztő startupokat, amelyek Európa mérsékelt innovációs potenciállal rendelkező régióiból származnak. Az elődöntősök között négy magyar csapat is innovatív egészségügyi fejlesztésekkel versenyzett a győztes helyért, közülük a PhoenixOrthosis  léphetett a dobogó harmadik fokára. A startup a Pécsi Tudományegyetemmel dolgozik együtt, és találmányukkal az agyvérzésen átesettek életét szeretnék könnyebbé, rehabilitációjukat pedig hatékonyabbá tenni az állandósult kóros izom összehúzódás kezelése révén. Megoldásuk forradalmi technológiát alkalmaz és segíti a hiányzó nyitási funkciók részleges helyreállítását. A csapat célja, hogy a teljesen személyre szabható eszköz segítségével a betegek a lehető leghamarabb visszanyerjék az elérhető legmagasabb életminőségüket. A verseny nyerteseinek listája itt tekinthető meg. Az InnoStars Awards összes elődöntőse 25 000 eurót kapott innovációinak továbbfejlesztésére, és az első három helyezett további 25 000, 15 000, illetve 10 000 eurós támogatást kapott.

 

A Headstart programban idén az EIT Health 89 egészségügyi vállalkozást támogatott Európában, köztük 17 csapatot a mérsékelt innovációs potenciállal rendelkező régiókból. Ebben az évben a szervezet a versenyben egy különálló kategóriát hozott létre, amelyben olyan startupok jelentkezését várta, amelyek termékei és szolgáltatásai segítik a koronavírus visszaszorítását és kezelését Európában. Ilyen, a koronavírus elleni küzdelmet segítő megoldás a magyar nyertes csapat, az előző évi InnoStars Awards döntőse a Sineko Global Kft. találmánya is, a határokon átívelő, mesterséges intelligencián alapuló strukturált riportálási rendszerrel rendelkező GRAID szoftver, ami radiológusok számára lehet nagy segítség a jövőben. A megoldás lehetővé teszi a radiológiai eredmények gyors és egyszerű megosztását, ezzel célja a riportálási idő csökkentése és a diagnosztika minőségének javítása. A Headstart programban az összes elődöntős csapat 40 000 eurót kapott innovációinak továbbfejlesztésére, a nyertesek pedig további 10 000 euróval lettek gazdagabbak. 

 

„Az InnoStars Awards és a Headstart program célja is az, hogy tehetségeket keressünk Közép-, Kelet- és Dél-Európa feltörekvő régióiból, amelyet a befektetők és más ökoszisztéma-szereplők „innovációs aranybányának” tartanak. Büszkék vagyunk arra, hogy minden évben jelentősen hozzájárulhatunk számos értékes egészségügyi termék és szolgáltatás piacra lépéséhez, amelyeket a régió vezető fiatal egészségügyi technológiai innovátorai hoztak létre. Idén két magyar csapat is dobogós helyen végzett úttörő találmányaikkal, és szinte biztos vagyok benne, hogy róluk még sokat fogunk hallani a jövőben!” - mondta Békási Tamás, az EIT Health InnoStars RIS Business Creation projektmenedzsere.