A Magyar Telekom 2020. harmadik negyedéves eredményei

forrás: Prím Online, 2020. november 5. 11:01

A Magyar Telekom közzétette 2020. harmadik negyedévre vonatkozó, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

 

Főbb eredmények:

Az összbevétel éves összehasonlításban 1,8%-kal 167,7 milliárd forintra nőtt 2020 harmadik negyedévében. A távközlési szolgáltatási bevételek emelkedése, a magasabb volumenű magyarországi készülékértékesítés, valamint a dénár forinthoz képest jelentkező erősödéséből származó pozitív árfolyamhatás ellensúlyozta a magyarországi rendszerintegrációs és IT (RI/IT) bevételek visszaesését. 2020 első kilenc hónapjában a bevételek éves összevetésben nagyjából stabilan, 484,2 milliárd forintos szinten alakultak.

 

 

 

 

A közvetlen költségek éves összehasonlításban 4,6%-kal 72,4 milliárd forintra nőttek 2020 harmadik negyedévében, míg 2020 első kilenc hónapját tekintve 1,2%-os emelkedéssel 206,6 milliárd forintot értek el. Bár az RI/IT-hez kapcsolódó költségek alacsonyabban alakultak éves összehasonlításban, az egyéb közvetlen költségek, a követelések értékvesztése és a távközlési adó emelkedése összességében magasabb közvetlen költség szintet eredményezett.

 

A bruttó fedezet éves összehasonlításban 2020 harmadik negyedévében nagyjából stabilan alakult, 95,2 milliárd forintos szinten, mivel a magyarországi távközlési szolgáltatási bevételek magasabb értékét ellensúlyozták az alacsonyabb roaming bevételek és az éves összehasonlítást negatívan befolyásoló egyszeri tételek együttes hatása. Az év első kilenc hónapjának tekintetében a bruttó fedezet enyhén, 277,6 milliárd forintra csökkent, amit a fenti tényezők és az alacsonyabb RI/IT hozzájárulás együttes hatása magyaráz.

 

A közvetett költségek éves összehasonlításban 3,5%-kal 34,5 milliárd forintra javultak 2020 harmadik negyedévében, illetve az év első kilenc hónapját tekintve 2,5%-kal 114,4 milliárd forintra, a Magyarországon bevezetett, széles körű költségcsökkentési intézkedéseknek köszönhetően.

 

Az EBITDA éves összehasonlításban 1,9%-kal 60,7 milliárd forintra emelkedett 2020 harmadik negyedévében, míg 2020 első kilenc hónapját tekintve 0,2%-kal 163,3 milliárd forintra, mivel a stabil bruttó fedezet alacsonyabb közvetett költségekkel párosult. Az EBITDA AL éves összehasonlításban 1,5%-kal javult 2020 harmadik negyedévében, a fenti tényezők, valamint az éves összevetésben magasabb IFRS16 szerint elszámolt értékcsökkenési és amortizációs költségek miatt.

 

Az értékcsökkenési és amortizációs költségek éves összehasonlításban 1,6 milliárd forinttal, 35,4 milliárd forintra emelkedtek 2020 harmadik negyedévében, a mindkét országban magasabban alakuló költségszint eredményeként. Magyarországon a növekedést az év során korábban megvásárolt frekvenciaengedélyek, valamint a rézhálózati elemeknek a rézhálózat kivezetési programra történő felkészülés keretében végzett hasznos élettartam csökkentése magyarázza. Észak-Macedóniában az értékcsökkenési és amortizációs költségek növekedése leginkább a tartalomszolgáltatáshoz kapcsolódó jogok, valamint a szoftverek és licencek magasabb amortizációs költségeinek eredménye.

 

Az adózott eredmény 50,9%-kal 19,7 milliárd forintra nőtt 2020 harmadik negyedévében, ami az éves összehasonlításban jelentkező nettó pénzügyi eredmény jelentős javulását tükrözi. 2020 első kilenc hónapjában a nettó profit 3,7% százalékkal 30,4 milliárd forintra csökkent mivel a stabilan alakuló EBITDA mellett, az értékcsökkenési és amortizációs költségek növekedését nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a javuló nettó pénzügyi eredmény.

 

A nem irányító részesedésekre jutó eredmény éves összehasonlításban 11,0%-kal 1,1 milliárd forintra csökkent 2020 harmadik negyedévében, mivel az EBITDA csökkenése és a magasabb értékcsökkenési és amortizációs költségek az észak-macedón tevékenység eredményének csökkenéséhez vezetett.

 

A szabad cash flow (spektrum licensz díj nélkül) 32,9 milliárd forint volt 2020 első három negyedévében, ami 29,5 milliárd forintos emelkedés az előző negyedévhez képest. A növekedés elsősorban az erős EBITDA és a működő tőke kedvező alakulásának következménye. Az 5G spektrum licensz díj 2020 második negyedévében történt kifizetését követően a szabad cash flow kiáramlás összesen (spektrum licensz díj kifizetése után) 21,4 milliárd forintot tett ki 2020 első három negyedévében. 

  

Rékasi Tibor vezérigazgató így nyilatkozott: „2020 harmadik negyedévében a Magyar Telekom változatlanul jó eredményeket ért el, így a tervek szerint haladunk éves célkitűzéseink elérése felé. Miközben az EBITDA termelésünk javult, felgyorsítottuk beruházásainkat a vezetékes hálózatba, aminek eredményeként további százezer háztartásra terjesztettük ki az optikai hálózat elérését. Továbbá Magyarországon elsőként a Magyar Telekom kínál 5G mobil hálózaton gigabit sebességet.  Előre tekintve bizonyos vagyok benne, hogy képesek leszünk arra, hogy az eddigieknél is több tartalmat, korlátlanságot és nagyobb rugalmasságot kínálunk ügyfeleinknek, miközben ezen szolgáltatások a bizonytalan COVID-19 vírushelyzetben még inkább kulcsfontosságúak lesznek.”