Négy vidéki frekvenciapályázaton hirdetett nyerteseket a Médiatanács

forrás: Prím Online, 2021. január 13. 19:10

Megállapította egy győri, egy mosonmagyaróvári, egy tihanyi és egy zalaegerszegi frekvencia közösségi használatára kiírt pályázat nyerteseit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A testület elvégezte egy nyíregyházi frekvencia pályázatának alaki vizsgálatát is, és állampolgári bejelentések alapján ellenőrizte a Konyhafőnök VIP és a Drága örökösök című műsorokat. 

 

Rádiós pályázatok

A tanács nyertest hirdetett a Győr 96,4 MHz körzeti, a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz, a Tihany 97,6 MHz és a Zalaegerszeg 104,4 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázatokon. A Katolikus Rádió Zrt. lett a nyertes a győri, a mosonmagyaróvári és a tihanyi frekvenciákon – amelyek közül előbbi kettőnél egyedül pályázott, míg a zalaegerszegi eljárás nyertese a szintén egyedül pályázó Mária Rádió Frekvencia Kft.

 

A testület elvégezte a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti rádiós médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű használatára benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatát és pályázati nyilvántartásba vette a Médiahíd Kft.-t.

 

Médiafelügyeleti döntések

Bejelentések alapján vizsgálta a grémium az RTL Klub Konyhafőnök VIP és a Drága örökösök című műsorainak novemberi adásait. A testület megállapította, hogy a Drága örökösöknek nem kellett volna magasabb korhatár-besorolást kapnia, amiért egy beszélgetés hátterében a nézők kitakart, időnként elhomályosított aktképeket láthattak a falon, ugyanis a pár másodpercre megjelenő képeken kívül nem szerepelt és nem is utaltak szexualitásra az epizódban, és az említett ábrázolás sem volt hangsúlyos. Egy másik bejelentés a mindkét műsorban elhangzó indulatos, mérgelődő kifejezéseket kifogásolta, a grémium azonban megállapította, hogy ezek egyike sem minősült trágárságnak, nem haladta meg azt a mértéket, amely a védendő korosztály számára hátrányos hatással járna. A Médiatanács egyik esetben sem indít eljárást az RTL Klub szolgáltatójával szemben.