A sárga és a szürke, avagy ezek lettek az év színei

forrás: Prím Online, 2021. január 12. 15:10

A Pantone minden év decemberében kiválasztja az év színeit, ami egyfajta előrejelzésnek is tekinthető arra vonatkozólag, hogy mely színek lesznek trendiek a következő egy évben. A színek jellemzően nem találomra kerülnek kiválasztásra, hanem a színválasztást a világban zajló események ihletik. 2020-ban a Classic Blue fantázianévre hallgató kék árnyalat volt az év színe, mely a nyugalmat és a stabilitást hivatott jelképezni. 2021-re viszont két szín is az év színeként tündökölhet, az egyik az Ultimate Grey névre keresztelt semleges szürke, a másik pedig az Illuminating fantázianevű napsárga árnyalat lett.

Mi az oka, hogy a Pantone két színt is választott az év színének?

 

Egészen eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy a Pantone két színt választott az év színének, mégpedig 2016-ban. Ekkor a Serenity kék, és a Rose Quartz rózsaszín árnyalatok kapták meg az Év színe címet, melyek a nemek közti egyenlőséget hivatottak hirdetni.

 

2016-hoz hasonlóan a két szín választásával a Pantone most is társadalmi üzenetet közvetít, miszerint szükség van a gyakorlatiasságra, a két lábbal a földön állásra, amit a semleges szürke szín szimbolizál, de emellett nélkülözhetetlen az optimista remény is, melyet a napsárga melengető színe jelképez. Ez az üzenet teljesen érthető egy olyan korban, melyben a koronavírus megjelenése és folyamatos jelenléte jelentősen befolyásolja a világ működését, nem beszélve az emellett nagy port kavaró Black Lives Matter mozgalomról is.

 

Kicsit mélyebben analizálva a színpárosítást azt is megfogalmazhatjuk, hogy a racionális komolyság és a vidámság tökéletesen megfér egymás mellett, hiszen az egyik nem zárja ki a másikat, hanem mindkettőre szükségünk van ahhoz, hogy az élet nehézségeivel meg tudjunk küzdeni.

 

Az év színei az otthonunkban

 

Bár elsőre furcsának tűnhet a választott két színt összeereszteni, a gyakorlatban mégis remekül kiegészítik egymást, hiszen az egyébként unalmasnak és egyhangúnak ható szürke izgalmassá tehető egy élénk színnel kombinálva. Vagyis ha vegyítjük a két színt, akkor láthatjuk, hogy a semleges szürkéből árad a higgadtság és az állandóság, ennek mégis remek párja az élettel teli napsárga árnyalat.

 

A szürke és a napsárga segítségével tehát igen harmonikus, ugyanakkor trendi környezetet alakíthatunk ki az otthonunkban, ahol a kellemes hangulat, a kifinomult elegancia, a vagányság és a fiatalosság remekül megfér egymás mellett. Sőt, rá is erősíthetünk az egyik vagy másik érzésre, ha hagyjuk az egyik vagy a másik színt dominálni.

 

Vagyis a nappaliban például kimondottan divatosnak hat a szürke kanapé a sárga párnákkal, a konyhában a szürke bútor a sárga csempével, de a hálóban szintén kiváló párost alkot a sárga fal a nyugtató szürke ágytakaróval, de természetesen ugyanez fordítva is működik.

 

Amennyiben több hasonló cikket olvasnál a témában, keresd fel az Otthonok & Megoldások oldalát!