Ingyenes programozókurzust indít a Green Fox Academy

forrás: Prím Online, 2021. február 3. 09:42

A megfelelő digitális tudás hiánya nemcsak a gazdaság versenyképességét, de a munkavállalók szintjén a foglalkoztathatóságot is veszélyezteti. A Green Fox Academy, a HTTP Alapítvány és a Microsoft február 1-jén indított közös programjának célja, hogy felkészítse az embereket a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira azzal, hogy széles körben hozzáférhetővé teszi az alapszintű programozási tudást. Ennek érdekében az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. 120 fő ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

 

Magyar nyelvű, ingyenes programozókurzust indít a Microsoft, a HTTP Alapítvány és a Green Fox Academy. Az akár 3 hét alatt elvégezhető kurzus az alapvető kódolási tudás átadásával készíti fel az érdeklődőket a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira. A program egyébként nem előzmény nélküli: a Green Fox Academy még 2020 márciusában, a koronavírus-járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el 3 hetes ingyenes kurzusát, akkor még angol nyelven. Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot - meséli Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője. - Bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, fejlesztőként aligha lehet boldogulni angolnyelv-tudás nélkül, a #MyFirstApp Coding Camp célja elsősorban az, hogy alapszintű kódolói tudást adjon az érdeklődőknek, és ezzel növelje az elhelyezkedési esélyeiket a munkaerőpiacon.”

 

Fachs Anita 

 

Komoly hátrányt jelenthet a gazdaságnak a digitalizációs fejlesztések elmaradása 

Az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. napokban publikált kutatása is rámutat arra, hogy a digitális tudás hiánya komoly nehézséget okoz a gazdaságban. Az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából készült felmérés szerint két év múlva akár 26 ezer főre is ugorhat az IT szakemberek hiánya, hiszen a képzések kibocsátása egyszerűen nem tudja követni a piaci kereslet alakulását. A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a digitalizáció és az innovatív technológiai fejlesztések ma már gyakorlatilag minden ágazatban elengedhetetlenek, ugyanakkor felkészült munkaerő hiányában elmaradnak ezek a fejlesztések, ami óriási hátrányt jelent. Az IVSZ és Microsoft korábbi, „A digitális gazdaság súlya a magyar nemzetgazdaságban” című tanulmánya szerint a digitális gazdaság a teljes GDP legalább 25%-át adja, míg 2023-ra az új technológiák (5G, IoT, MI, blockchain stb.) révén a bruttó hozzáadott érték 2023-ig meg is duplázódhatna. Ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha képzésekkel segítjük a munkavállalók felkészítését. “Mi is látjuk ezeket a kihívásokat, éppen ezért a minél könnyebb munkavállalás érdekében a Microsoft 25 millió ember átképzését támogatja világszerte, a mostani programmal pedig tovább bővítjük azoknak a képzéseknek a számát, amelyekkel magyar nyelven is elérhetővé tesszük a jövőálló digitális tudás alapjait” - emelte ki Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója. 

 

Csanak Gabriella

 

120-an mentori segítséggel vághatnak bele a tanulásba

A kurzus tananyagát a programozóképzéseket nyújtó Green Fox Academy dolgozta ki, a módszertan is a bootcamp által alkalmazott metodológiát követi. A program önállóan, saját tempóban is elvégezhető, megfelelő időráfordítás mellett akár 3 hét alatt el lehet sajátítani az anyagot. Márciusban pedig 120 fő számára egy mentorált kurzus is indul, amelyen a HTTP Alapítványnak köszönhetően motivált informatikatanárok segítik majd a résztvevők haladását. Őket a Microsoft által támogatott program első lépésében a Green Fox tapasztalt mentorai készítik fel. “Elsősorban azoknak szeretnénk lehetőséget biztosítani a mentorált kurzuson, akiknek a gyorsuló digitalizáció, illetve a járvány miatt veszélybe került az állása. Hiszünk abban, hogy tanár kollégáink mentori segítségével sok-sok újrakezdőnek tudjuk sikeressé tenni ezt a tanulási folyamatot” - mondta el Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

 

Sisák Zoltán

 

A teljes tananyag egyébként online érhető el, a mentorált kurzus is online formában fog zajlani, a csatlakozáshoz mindössze egy laptopra és megfelelő internetkapcsolatra van szükség. A márciusban induló programra a jelentkezés már elindult a myfirstapp.greenfox.academy/hu/ oldalon.