Elérhetővé vált az Oracle autonóm adattárházának új generációja

forrás: Prím Online, 2021. március 19. 09:47

Az Oracle egy sor új innovatív fejlesztést jelentett be az Oracle Autonomous Data Warehouse-hoz, az iparág első és egyetlen önvezető felhő-adattárházához. Az Oracle új verziója kiemelkedik a többi felhőalapú kínálat közül: egy széleskörű műszaki szakértelmet igénylő komplex rendszerből egy felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető megoldássá alakítja át a felhőalapú adattárházakat az adatelemzők, adattudósok és üzleti felhasználók számára. 

Az Oracle Autonomous Data Warehouse használatával a különböző méretű szervezetek jelentős mértékben növelhetik az adataikból kinyert értéket, gyorsabb eredményeket érhetnek el, fokozhatják a rálátást és javíthatják a produktivitást, miközben csökkenthetik a költségeket.

 

Hogy lehetővé tegye a fejlesztők számára az adatközpontú alkalmazások létrehozását, az Oracle közvetlenül a felhő adattárházba építve kínálja az Oracle APEX (Application Express) Application Development nevű, alacsony kódú alkalmazásfejlesztő eszközt, valamint RESTful szolgáltatásokat, amelyek megkönnyítik a modern alkalmazások interakcióját az adattárházakkal. Az Oracle Autonomous Data Warehouse támogatja a többmodelles, több munkaterheléses és több-bérlős követelményeket, beleértve a JSON dokumentum, operatív, elemző, gráf, gépi tanulás és blokklánc alapú adatbázisokat és szolgáltatásokat – mindezt egyetlen, modern, konvergált adatbázis-motoron belül.

 

 

Innovációk az Oracle autonóm adattárházában

•  Beépített adateszközök: Az üzleti elemzők mostantól egy egyszerű, önkiszolgáló környezetben hívhatják le az adatokat és oszthatják meg munkatársaikkal. Kattintással és húzással egyszerűen tölthetik be és alakíthatják át az adatokat a laptopjukról vagy a felhőből. Ezt követően automatikusan generálhatnak üzleti modelleket; gyorsan kiszúrhatják az anomáliákat, a kiugró értékeket és az elrejtett mintázatokat az adataikban; továbbá betekintést nyerhetnek az adatfüggőségekbe és a változások hatásába.

•  Oracle Machine Learning AutoML UI: Az AutoML UI kód nélküli felhasználói felületet biztosít az automatizált gépi tanuláshoz.

•  Oracle Machine Learning Services and Oracle Machine Learning for Python: A Python felhasználói mostantól a Python segítségével alkalmazhatnak gépi tanulást az adattárház adatain.

•  Property Graph Support and Graph Studio UI: A gráfok segítenek az entitások közötti kapcsolatok modellezésében és elemzésében (például egy közösségi hálózati gráf). A felhasználók mostantól az adattárházukon belül hozhatnak létre és elemezhetnek gráfokat. A Graph Studio a modellek automatikus létrehozásával és a különböző felhasználási esetekhez előre beépített munkafolyamatokkal könnyíti meg a kezdők számára a gráfelemzést.

 

 

Elemzői vélemények

„A világszerte több ügyféllel készült interjúalapú kutatásunkból kimutatható, hogy az Oracle Autonomous Data Warehouse felhasználói körülbelül 63 százalékkal csökkentették a műveleteik összköltségét, miközben 27 százalékkal növelték az adatelemző csapatok produktivitását, a befektetés pedig átlagosan öt hónap alatt térült meg” – nyilatkozta Carl Olofson, az IDC adatkezelési szoftverek kutatási alelnöke.

 

„Az Oracle Autonomous Database immáron három éve van a piacon, mégis versenytársi kihívó nélkül folytatja tevékenységét” - mondta Holger Mueller, a Constellation Research alelnöke és vezető elemzője. „Az Oracle most az Oracle Autonomous Data Warehouse fejlesztéseivel erősíti tovább a vezető szerepét, amelynek célja az elemzés és a gépi tanulás aspektusainak demokratizálása azáltal, hogy kiküszöböli a SQL-ismeretének szükségességét a felhasználók számára.”

 

„Az Oracle továbbra is jelentős mértékben könnyíti meg az adatokkal és azok értékével foglalkozó emberek életét” – magyarázta Mark Peters, az Enterprise Strategy Group vezető elemzője és üzletágvezetője. „Az Oracle először az adatbázis adminisztrátorok és a rendszergazdák munkáját könnyítette meg az önvezető autonóm adatbázissal, most pedig széles körben is kiterjeszti az Autonomous Data Warehouse produktivitást és hatékonyságot segítő előnyeit, hogy az adatelemzők és az üzleti felhasználók is könnyedén és ismerős módszerekkel használhassák ki azt. Míg az Oracle versenytársainak – melyek gyakran még most is széleskörű IT szaktudást, harmadik féltől származó eszközöket vagy az adatok külső adatbázisokból történő manuális visszakeresését igénylik – dolgozniuk kell még azon, hogy megfeleljenek a technikai tudással nem rendelkező személyek igényeinek, az Oracle ezt már most megtette.”