Innovatív AI megoldás derítheti fel a vállalati kartelltevékenységeket

forrás: Prím Online, 2021. március 20. 11:53

Már Magyarországon is elérhető a vállalatokon belüli kartelltevékenységek azonosítását és kiszűrését elősegítő, innovatív AI-alapú szolgáltatás, az Aiscension. A DLA Piper által nyújtott szoftveres támogatás forradalmasítja a kockázatfeltárást azáltal, hogy ötvözi a kartellekkel kapcsolatos széleskörű jogi háttértudást a mesterséges intelligencián alapuló technológiák előnyeivel.

A DLA Piper elindította legújabb, mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatását, az Aiscension-t. Az integrált szoftveres megoldás az amerikai Reveal úttörő technológiájának, valamint a globális tanácsadó iroda jogi szakértelmének kombinációja: az Aiscension hozzájárul a vállalkozások megfelelőségi törekvéseihez azáltal, hogy biztosítja a kartellel kapcsolatos céges tevékenységek gyors, pontos és hatékony felderítését. A szolgáltatást a DLA Piper ügyfelei az iroda innovatív jogi kínálatának, a Law& részeként vehetik igénybe.

 

A kartelltevékenységek minden szektorban növekvő kockázatot jelentenek a vállalkozások életében. Ugyan számos vállalat rendelkezik megfelelőségi rendszerrel, fennállhat annak a kockázata, hogy bizonyos vállalatok (és azok leányvállalatai) kartelltevékenységet folytatnak. A szolgáltatás révén lehetővé válik a kartelltevékenységekre – például árrögzítésre, piacfelosztásra, ajánlattételi összejátszásra, felek közötti információcserére, vagy kollektív bojkottra – utaló adatok nagy mennyiségű elemzése.

 

Az Aiscension mesterséges intelligencia modelljét a DLA Piper jogászai képezik ki, a rendszer optimalizációját pedig a Reveal szakértőivel együttműködésben végzik, ezáltal azonosíthatóvá válnak a vállalaton belüli kartell viselkedésre utaló, elektronikus kommunikáció során előforduló jelek. Az élvonalbeli megoldás segítségével a vállalkozások jelentősen csökkenthetik a megfelelőségi vizsgálatokra fordított időt és költségeket, amellyel nagy volumenű belső céges erőforrásokat szabadíthatnak fel.

 

„Az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok joghatóságai az elmúlt 20 évben több mint 43 milliárd euró értékben szabtak ki bírságokat 1100-nál is több szervezetre. Azok a vállalatok, amelyekről bebizonyosodik, hogy kartelltevékenységet folytatnak, a nagy összegű pénzbírságok mellett büntetőjogi szankciókra, a márka és reputáció tartós károsodására is számíthatnak, azonban már egy erre irányuló nyomozás ténye is súlyos következményekkel járhat. Az Aiscension forradalmi megoldást nyújt a vállalatok kartellkockázatainak felmérésére és visszaszorítására: az iroda új szolgáltatása lehetővé teszi ügyfeleinknek, hogy már a korai szakaszban azonosíthassák, fennáll-e a veszélye illegális tevékenységnek, így a lehető leghamarabb kiszűrhetőek a potenciálisan károkat okozó tényezők.” – nyilatkozta dr. Nemescsói András, a budapesti DLA Piper iroda partnere, jogvitarendezési és szabályozási csoportvezető ügyvédje.

 

„Amennyiben már bebizonyosodott a kartelltevékenység, a büntetőjogi szankciókon kívül a kartelltevékenység károsultjai is megpróbálhatják érvényesíteni a kárigényüket a kartell résztvevőivel szemben. Az ilyenkor potenciálisan felmerülő károk sokfélék lehetnek, a közvetlen és közvetett hatásokkal is számolni kell. Számszerűsítésük igen nehézzé tud válni egyes esetekben, ezért mindenképpen javasolt egy tapasztalt szakértő bevonása. A szakértő tanácsadó feladata ilyenkor a kartellnek tulajdonítható túlárazás mértékének értékelése, becslése, és ennek alapján akár a károsultak kárigényeinek csökkentésében is segítségre tud lenni.” - tette hozzá Kovaloczy Áron, a DLA Piper Business Advisory ügyvezető igazgatója.