Szlovák példa mutatja, fel fog robbanni a magyar e-kereskedelem

forrás: Prím Online, 2021. március 25. 20:35

Szlovákia most az e-kereskedelem laboratóriuma. A december óta tartó a lezárások hatására minden elképzelhető e-kereskedelmi rekord megdőlt. Hasonló folyamatokra számíthatunk Magyarországon is a lezárások fejleményeként. A Growww Digital e-kereskedelmi trendriportjának adatai alapján akár duplázhat az e-kereskedelem forgalma a lezárások heteiben.

A webáruházak Google hirdetései érzékenyen követik a piaci kereslet alakulását. Ha nő a kereslet, nő a webáruházak Google hirdetési aktivitása, nő az e-kereskedelmi forgalom. Márpedig Szlovákiában valósággal kilőtt a hirdetési aktivitás a lezárások után. A lezárások hasonló eredményeket hozhatnak Magyarországon is – derül ki a Growww Digital elemzéséből.

 

A trendriport 340 közép- és kelet-európai webáruház Google hirdetési adatait követi a koronavírus járvány 2020. évi kitörése óta. Az adatokból jól látszik, hogy 2021 elejétől kiugrók a szlovák adatok a régióhoz képest.

 

 

Februárban két és félszerese volt a Google hirdetés megjelenítés, átkattintás és költés mennyisége Szlovákiában az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az országban december 19. óta tartó lezárások hatására egyetlen hónap alatt a többszörösére nőttek a vizsgált e-kereskedők Google hirdetési költései, ami forgalom növekedését követte le.

 

A lezárás első hete után magyar piaci trend követi a szlovák mintát. Két hét alatt 30 százalékpontot növekedett az e-kereskedők hirdetési aktivitása.

 

„Robbanásra számítunk Magyarországon is. A lezárás hatására várhatóan megugrik a márciusi e-kereskedelem forgalma. A boltok zárva vannak, korlátozott a kínálat, ezért megnő az online kereslet. Akár a duplázás sem elképzelhetetlen az előző évhez képest” - véli Szabó László, a Growww Digital online-növekedési szakértője.

 

A meglévő vásárlók mellett megnő az új belépő vásárlók száma, akik a lezárás hatására kezdenek online vásárlásba. Mindez komoly kihívás elé állítja az e-kereskedőket. Fel kell készülni a rohamra, bővíteni kell a logisztikát, beszállítói kapacitást, hogy ki tudják elégíteni a hirtelen fellépő kereslet növekedést. Bár az online kereslet mérséklődni fog a korlátozások feloldása után, a hatása tartósnak mutatkozik az első két hullám tapasztalatai alapján.

 

Szabó László elmondta, hogy az e-kereskedelem ilyen mértékű bővülése maga után vonta a határon átnyúló e-kereskedelem erősödését a régióban. Azok a vállalkozások, melyek a hazai piacokon meg tudtak erősödni, a külföldi piacok felé nyitnak. Van példa olyan magyar vállalkozásra, amely az koronavírus járvány alatt eredményesen lépett az online piacra és ma már hat országban van jelen.