Az autópálya-matricák díjkategóriái

forrás: Prím Online, 2021. április 2. 10:14

Autópálya-matrica vásárlásakor nem csak arra kell figyelni, hogy garantáltan valamennyi használni kívánt díjköteles szakaszra megváltásra kerüljön az úthasználati jogosultság, de arra is, hogy ez használat csak a matrica érvényességi idején belül történhet. Ezenkívül nagyon fontos figyelni arra is, hogy a forgalmi engedély “J” mezőjében szereplő járműkategóriának megfelelő díjkategóriába tartozó autópálya-matrica kerüljön megvásárlásra.

Amennyiben a fenti feltételek nem vagy nem megfelelően teljesülnek, annak a legtöbb esetben pótdíj kiszabása lesz a következménye. Azért, hogy ez ne fordulhasson elő, az alábbiakban a különböző díjkategóriák megkülönböztetésében szeretnénk segítséget nyújtani. 

 

Motorkerékpárok

 

A motorkerékpárok a D1M díjkategóriába tartoznak, amely csak a heti és a havi autópálya-matricák esetén elérhető. Az éves és a megyei matricák díjszabása megegyezik a személyautókéval, így ezekben az esetekben a D1 kategóriát kell kiválasztani.

 

Személygépkocsik

 

A személygépkocsik két díjkategóriába tartoznak a jármű össztömegétől és a szállítható személyek számától függően. A legnépszerűbb D1 kategóriába azok a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeggel rendelkező gépjárművek tartoznak, amelyek maximálisan 7 személy szállítására alkalmasak (a vezetőt is beleértve). Fontos könnyítés, hogy az ide tartozó járművek esetén a pótkocsira nem kell külön matricát váltani.

 

A személygépkocsik másik - D2 megjelölésű - díkategóriájába azok a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű járművek sorolhatók, amelyek 7-nél több személy szállítására is alkalmasak. Ide tartoznak a kisbuszok, valamint bizonyos - forgalmi igazolványuk szerint N1 járműkategóriába eső - haszongépjárművek és a 3,5 tonna feletti össztömeggel rendelkező lakóautók is.

 

A D1 és D2 díjkategóriákat azért sem érdemes összekeverni, mert az éves matricákat kivéve kétszeres árkülönbség van köztük.

 

Autóbuszok

 

Itt viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen a 10 vagy több személy szállítására alkalmas autóbuszok megengedett legnagyobb össztömegüktől függetlenül a B2 díjkategóriába tartoznak.

 

Utánfutók

 

A D2 és a B2 díjkategóriákba tartozó járművek vontatmányaira külön autópálya-matrica váltása szükséges, amelyek az U díjkategóriába sorolhatók. Az ebbe a kategóriába tartozó matricák megvásárlásával az érvényességi időn belül bármilyen forgalmi rendszámmal rendelkező utánfutó vagy pótkocsi használható a fizetős útszakaszokon.


Amennyiben még több információra kíváncsi, az Autopalyamatrica.hu weboldalon az egyes díjkategóriákba tartozó matricák típusai, illetve az azokhoz tartozó díjszabás is megtalálható. Ha a matrica vásárlása valamilyen oknál fogva elmaradt, akkor a honlapon az alap és emelt pótdíjak összege is megtekinthető díjkategóriánkénti bontásban.