Amit a B-vitaminról tudni kell

forrás: Prím Online, 2021. április 1. 10:34

Bár sokféle B-vitamint létezik, ezek soha nem fordulnak elő önmagukban, egy-egy ételben mindig együtt vannak jelen. Egymás jótékony hatását kiegészítve segítenek az idegrendszer tökéletes működésében, valamint segítik a haj és a köröm növekedését, és azok megfelelő fényéhez is hozzájárulnak. 

A B-vitaminok összessége

 

Valószínűleg mindenki számára ismerősen csengenek a B-vitaminok legismertebb fajtái, azaz a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9- és a B12-vitamin. Ezekről tudjuk leginkább, hogy milyen kedvező hatással rendelkeznek a szervezetünkre és az immunrendszerünkre nézve. Szerencsére különböző élelmiszerekkel könnyedén hozzájuthatunk, így ritkán kell számolni hiánybetegséggel. Mivel vízben oldódó vitaminról beszélünk, így nem lehet túladagolni, hiszen a felesleg a vizelettel együtt távozik. 

 

A B1-vitamin felel az izmok és az idegsejtek működéséért, a megfelelő koncentrációért, és segít megelőzni az időskori demenciát. Jótékonyan befolyásolja az emésztést, és segíti a normális izom- és szívizomműködést.

 

Hiánya étvágytalanságot, hányingert, gyengeséget okoz, szélsőséges esetben pedig beriberi betegséget is. 

A B2-vitamin az, ami önmagában nem tud hiányt okozni, mivel az emberi bélflóra termeli. Létfontosságú eleme a zsírsavak lebontásának, a szöveti légzésnek, sőt, még a nyálkahártya épségének is. Terhességi görcsök esetén is hatékony segítséget nyújt egy kis plusz B2-vitaminbevitel. 

 

A B3-vitamin nyeri ki a táplálékból az energiát a szervezetnek, így elengedhetetlen a jelenléte. Táplálékokból kevésbé jutunk hozzá, arról nem is beszélve, hogy a felszívódása sem optimális, így meglehetősen gyakran alakul ki hiány belőle. A leggyakrabban hasmenés és bőrirritáció hívja fel rá a figyelmet.

 

A B5 remek stresszoldó, de egyben felel a férfi és a női nemi hormonok termelődéséért is. Hiányakor hasi görcsök várhatóak és lábzsibbadás. 

 

A B6-vitaminra egy egész cikk kellene, annyira sokszínű. Részt vesz a izomműködésben, a bőr szépségének megőrzésében, valamint hatékonyan megakadályozza a terhesség során fellépő vetélést, és a hányingert is csillapítja. Hiány esetén az arcon piros foltok jelentkeznek és görcsökre való hajlam.

 

A B9-vitamin más néven a folsav. Így ismerősebb? A várandósság alatt a legfontosabb, hiszen a magzat fejlődéséhez járul hozzá. Hiánya esetén rossz hangulat, álmatlanság, feledékenység és vérszegénység léphet fel.

 

Végül a B12-vitamin részt vesz a vörösvértest-képződésben és az idegrendszer megfelelő működésében, és jellemzően a húsokban található meg. Hiányáról vészes vérszegénység, nyálkahártya-gyulladás és a nyelv gyulladása a legárulkodóbb.

 

Miben van rengeteg?

 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen élelmiszerek tartalmaznak igen nagy mennyiségben B-vitaminokat?! A teljesség igénye nélkül jellemzően gabonafélékben, salátában, nagy levelű zöldségekben, és természetesen mondhatjuk úgy, hogy mindenben, ami zöld. Ezeken túl pedig a tojásban, a különböző babokban, a burgonyákban és persze a teljes kiőrlésű gabonákban is. Természetesen a húsokban is nagyon nagy mennyiségben található, de a lazac tartalmazza mégis a legtöbbet.