Drónra telepítette gázszivárgást felderítő rendszerét az ABB

forrás: Prím Online, 2021. május 3. 09:59

Az ipari létesítmények és a háztartások gázellátását biztosító csővezetékek gyakran megközelíthetetlen területeken futnak. E csőhálózatok üzemeltetőinek szavatolniuk kell a csővezetékek biztonságát, épségét és megbízható üzemét, azonban a szagtalan és láthatatlan gázszivárgások felderítése komoly kihívás, és igen költséges művelet. Az ABB Ability Mobile Gas Leak Detection System termékcsalád legújabb tagja, a HoverGuard olyan megoldást kínál, amellyel a gázszivárgások a korábbiakhoz képest gyorsabban és megbízhatóbban deríthetők fel.

A HoverGuard a földgázelosztó- és távvezetékektől, a gyűjtővezetékektől és a gáztároló létesítményektől akár 100 méteres távolságból is képes gyorsan, biztonságosan és megbízhatóan észlelni, mennyiségileg meghatározni és feltérképezni a gázszivárgásokat. A HoverGuard automatikusan készít átfogó, digitális jelentéseket, amelyek összefoglalják a mérési eredményeket. Ezek a jelentések a felmérést követően, perceken belül megoszthatók. 

A felhőre csatlakozó, többféle gáz detektálására alkalmas HoverGuard az első, személyzet nélküli légi járműre (Unmanned Aerial Vehicle/UAV), azaz drónra telepített rendszer, amely a repülés során folyamatosan méri a három legfontosabb üvegházhatású gáz, a metán, a szén-dioxid és a víz paramétereit. Az egyes üvegházhatású gázok eltérő hatást fejtenek ki a környezetre, és eltérő mennyiségben vannak jelen a légkörben. A gázelemző egység rendkívül gyors reagálásának és nagyfokú pontosságának köszönhetően a tudósok és a kutatók megbízhatóan tudják számszerűsíteni az üvegházhatású gázok áramlását, fizikai mennyiségeit. Az üvegházhatású gázok terjedésére vonatkozó információk az éghajlatot és a környezetszennyezést befolyásoló komplex környezeti folyamatok tanulmányozása terén játszanak fontos szerepet.

 

A HoverGuard terepi vizsgálatot követően készített mérési térképe 

 

A szabadalmaztatott hullám-modulációs („cavity enhanced”), lézerabszorpciós spektroszkópia a hagyományos szivárgásészlelő eszközökhöz képest közel ezerszer nagyobb érzékenységgel, és több mint tízszer gyorsabban érzékeli a metánt. Ez a mérési érzékenység és sebesség lehetővé teszi, hogy a HoverGuard 40 méteres vagy afölötti magasságban, és 88 km/h-nál nagyobb sebességgel repülve is észlelje a gázszivárgásokat. A hagyományos megoldásokhoz képest a 3 kg hasznos teher hordozására alkalmas, alacsony költségű, kereskedelemben beszerezhető drónra (UAV-ra) szerelt készülék percenként 10-15-ször nagyobb területet képes lefedni.    

 

 

„A HoverGuard jelentős előrelépést hoz a gázszivárgások felderítése és az éghajlatvédelmi mérések terén” – nyilatkozta Dr. Doug Baer, a lézeres analizátorok termékmenedzsere. „Korábban a vizsgálatokat végző szakembereknek a szivárgások feltárása során lassú, minőségi, analóg érzékelőkre vagy drága, érzékeny kamerára kellett támaszkodniuk.   Az innovatív megoldásunk kiváló hatékonysággal vizsgálja át az egyébként gyalogosan vagy járművel megközelíthetetlen területeket. Növeli a csővezeték-hálózat biztonságát, akár távoli területeken, akár városi környezetben, a földgázszivárgások észlelésében és feltérképezésében olyan, nehezen elérhető helyeken, mint a hidak, útjogkorlátozással rendelkező, vagy növényzettel fedett területek, gáztárolók- és vezetékek.”

 

A HoverGuard az ABB meglévő gázszivárgás-érzékelő készülékeinek átfogó portfólióját egészíti ki, amelyhez a következő termékek tartoznak: járműre telepített MobilGuard, kézi MicroGuard és a helyhez kötött EverGuard (ez év második felében kerül forgalomba). Konstrukciójuknak köszönhetően a portfólióhoz tartozó minden készülék önálló üzemelésre képes. A különböző termékek kombinálásával olyan átfogó platform alakítható ki, amely a teljes földgáz-infrastruktúra, így a földgáz-kitermelés-, szállítás és feldolgozás, valamint a gázközművek számára is biztosítja a gázszivárgások egyedülálló sebességgel, megbízhatósággal és pontossággal végzett észlelését, feltérképezését és mennyiségi meghatározását.