Hajformázás - micsoda séró!

forrás: Prím Online, 2021. május 1. 16:54

A hajformázás kezdete a tinédzser korra nyúlik vissza. Általában akkor kerül elő minden hajformázók alfája és omegája, a zselé. Ez az időtlen klasszikus a Föld kamaszfiúinak jelentős részével találkozott. Megtestesítette a férfiak (fiúk) által elképzelt szexepilt, a stabilitást, a mozdíthatatlanság álmát ígérte.

Precíziós munka tizenévesen a tükör előtt iskolába menet vagy a hétvégi buli előtt, napokig ki nem mosott, ragacsos anyag a hajban… micsoda nosztalgia. Lássuk be, a legtöbben találkoztak ezzel, túl vannak ezen a korszakon. Lehet tagadni, de nem érdemes. 

 

Napjainkban már nem feltétlenül szükséges az extra strong zselét levenni a polcról, mert számtalan jobbnál jobb termék áll rendelkezésre. Wax, hab, paszta, pomádé és még számos matéria, amely a hajat igazán trendivé varázsolja. Jól alkalmazva ezek a termékek nem hagynak anyagmaradványokat a hajban, nem teszik tönkre a fejbőrt, nem okoznak korpát, hajhullást. 

 

A haj egyébként is az imázsunk része, érdemes rá odafigyelni. Hírt ad a hangulatunkról, egészségi állapotunkról, megmutatja stílusunkat. Adott esetben összhangban kell lennie az arcszőrzettel is. Nem mindegy tehát, hogy hogyan ápoljuk, formázzuk.

 

 

Hajápolás, hajformázás

 

A hajápolás és a hajformázás különböző fogalmak, azonban van köztük kapcsolat. A legjobban formázni az egészséges, ápolt hajat lehet. A samponok, kondicionálók hivatottak ezt elvégezni. A gyakori hajmosás sem lehet akadály, hiszen a legjobb márkák már olyan samponokat gyártanak, amelyek nem károsítják a hajat a mindennapi mosásnál sem. Kímélő összetételük, illatuk remek alapot biztosít a hajformázáshoz.

 

A formázás a frizura elkészítését jelenti. A zselék, brillantinok, paszták, waxok mind arra jók, hogy a kívánt frizura tartós maradjon. A jó termékek természetes anyagot tartalmaznak. A szőlővel, borral készültek pedig különösen táplálják a hajszálakat. Korábban megfigyelhető volt a különböző hajformázók után a haj állagának romlása. Száraz, töredezett, fénytelen lett. Napjainkban ez már nem jellemző, hiszen a GMO-, SLS-, SLES-, paraffin- és parabénmentes termékek nem szárítanak. Visszatáplálják az elveszített nedvességet amellett, hogy tartást biztosítanak.


Mit, mivel?

 

A sármosan őszülő hajat kiválóan lehet hamvasító samponnal mosni, hamvasító zselével formázni. Az ezekben lévő lila pigmentek megakadályozzák a sárgulást, így valósággá válhat a George Clooney-féle deres haj.

 

A punk stílus kedvelőinek, vagy akiknek extra tartásra van szükségük, kísérletezhetnek például a matt pasztával. Nem lesz tőle természetellenesen fénylő a haj, inkább természetes benyomást kelt.

 

Aki fényt szeretne, annak a brillantin a megoldás. A pomádé modern változata az old school jegyében készült, nem hagy ragadós nyomot a hajban. Buliba remek választás, hiszen a lámpák fénye megcsúszik a hajszálakon.

 

Egy pasztafix pedig egy őrült napon tesz jó szolgálatot, hiszen a haj tart esőben, szélben, utazáskor.