Magyarok fejlesztették a Balti villamosenergia-ipari rendszerirányítók közös platformját

forrás: Prím Online, 2021. június 9. 09:56

A három balti rendszerüzemeltető a Baltic Transparency Dashboard 2.0. fejlesztésére nemzetközi tendert írt ki, amelyet a magyar konzorcium nyert el tavaly decemberben. A Navitasoft az üzleti megvalósításáért felelt, az Integral Vision az alkalmazás fejlesztését látta el. Az új adatközlési portál a piacon egyedülálló módon egyablakos tájékoztatást biztosít az energiatermeléssel, -kapacitással, -átvitellel kapcsolatban a régió szereplői számára. A szabad és nyitott energiapiacon az átláthatóság elengedhetetlen, mivel nagyban hozzájárul a tisztességes verseny kialakulásához, és segít egyenlő feltételeket biztosítani a piaci szereplők számára.

Az észt Elering, a lett AST és a litván Litgrid villamosenergia átvitelirendszer-üzemeltetők (TSO) célja egy olyan megoldás kidolgozása volt, amely egy helyről és átlátható módon teszi hozzáférhetővé a Balti piacokra vonatkozó valamennyi adatot, képes azt naprakészen tartani és lehetőséget biztosít a jövőben további adattípusokkal való kiegészítésére. Az EU energiapiaci irányelvei, illetve nemzeti jogszabályok különböző adatszolgáltatási kötelezettséget írnak elő a piaci szereplők számára, amelyet a honlapjukon, tőzsdei platformokon, illetve az ENTSO-E átláthatósági platformján keresztül kötelesek publikálni. Ugyanakkor a balti rendszerüzemeltetők a villamosenergia piacokra vonatkozóan további adatokat is közzétesznek önkéntesen. Az oldalakon az információk felkutatása és a piaci helyzet világos megértése erőforrás igényes és nehézkes. Erre nyújt megoldást a magyarok által fejlesztett, júniusban élesített platform. „A három balti szolgáltató az AST-t bízta meg, hogy pályázatot hirdessen informatikai fejlesztések beszerzése céljából. Hat ajánlat érkezett be hozzánk, melyből a legjobb ár-érték arányt a Navitasoft pályázata képviselte. Az általuk benyújtott javaslat úgy volt képes kielégíteni a követelményeket, hogy a leghatékonyabb technológiai megoldásokat alkalmazva árazásban is versenyképes tudott maradni” - mondta Mārtiņs Kalniņs, az AST rendszerszintű szolgáltatásainak vezetője.

 

 

„2020 nagyszerű év volt az energiapiaci fejlemények szempontjából a Baltikumban. Rendkívül büszkék vagyunk, hogy mi is kulcsszerepet játszhatunk abban a folyamatban, mely során a regionális szereplők tovább mélyítik a piaci integrációt annak érdekében, hogy egy erős, egységes balti energiapiacot fejlesszenek ki, mely szabadpiaci elveken alapszik és erősíti a kapcsolatokat Európa többi piacaival. Miután megvalósítottuk az egységes baltikumi gázpiac kialakítását célzó ú.n. „Common Zone” platformot, ezzel az új projekttel támogathatjuk a közös balti villamosenergia-piac fejlődését is” - mondta A. Balogh Kornél, a Navitasoft Zrt. üzletfejlesztési vezetője.

 

 

Az Integral Vision a tervezési feladatokban – ideértve az architekturális és felülettervezést – valamint a backend és frontend fejlesztésben vállalt szerepet. Az új oldalt Drupal alapokra építették, amely biztonságos és stabil adatkezelésre képes nagy adatmennyiség esetén is, továbbá testreszabhatóságot és rugalmas programozási lehetőséget biztosít. A portálba számos API kapcsolódási pontot építettek, ezzel biztosítva az érdekelt felek számára az automatizált adatszolgáltatás lehetőségét. A felület tervek készítésénél a használhatóság mellett kiemelt szempont volt a komplex adatok befogadásának segítése, melynek köszönhetően az új Baltic Transparency Dashboard nem csak megbízható és naprakész adatszolgáltatás, de vizuálisan is vonzó felhasználói élményt nyújt majd a felület felhasználói számára. Komplex virtualizációs megoldással alakítottuk ki az üzemeltetési hátteret, az oldalletöltést 1s alá szorítottuk száz konkurrens felhasználóra. A Navitasoft munkatársainak mély energetikai tudása folyamatosan mutatta az utat a fejlesztőink számára, így arra tudtunk fókuszálni, hogy a lehető leghatékonyabban hozzunk létre gazdag felhasználói élményt. A Drupal 9 rendszer kiváló integrációs platformnak bizonyult, rendkívül komplex folyamatokat voltunk képesek egyszerűen kiszolgálni” - tette hozzá Kulcsár Zsolt, az Integral Vision ügyvezető igazgatója.