Az ABB PixelPaint megoldását a rangos IERA innovációs és vállalkozói díjjal jutalmazták

forrás: Prím Online, 2021. június 11. 13:50

Idén az ABB autóipari PixelPaint festőrobot technológiája – mely kiküszöböli a festék nem kívánt felületre történő szóródását – nyerte el az Innovation and Entrepreneurship in Robotics & Automation (IERA) szervezetnek az innovatív robotok és automatizálási technológiák kereskedelmi felhasználásában elért kiemelkedő teljesítményének díját, azaz az Award for Outstanding Achievements in Commercializing Innovative Robot and Automation Technology elismerést.

A 2020-ban piacra dobott PixelPaint technológia tintasugaras nyomtatófej segítségével egy menetben, közvetlenül hordja fel a nagy felbontású kéttónusú, illetve az egyedi mintázatokat a gépjármű karosszériájára, így az autógyárak könnyedén meg tudnak felelni az egyedi festés iránt mutatkozó egyre nagyobb vásárlói igényeknek, miközben a festék túlpermetezése miatti pazarlást is kiküszöbölik.

 

 

„Öröm számunkra, hogy PixelPaint megoldásunkat innovatív jellege és fenntartható technológiája miatt elismerésre méltónak találták. Mi ezzel is segítünk vásárlóinknak rugalmasan reagálni a mind egyedibb megjelenés iránti fogyasztói igényeknek. A PixelPaint alkalmazásával a festék teljes mennyisége feleannyi idő alatt vihető fel, mint az egyedi festések korábban alkalmazott módszereivel, ráadásul sokkal jobb minőségű a végeredmény” - mondta Jörg Reger, az ABB Robotics Auto OEM üzletág ügyvezető igazgatója. „Ügyfeleink számára ez három szempontból is kiemelkedően fontos, hiszen évente dollármilliókat takaríthatnak meg azon, hogy kevesebb festék fogy, miközben egyszerre javul cégük hatékonysága és – a kisebb VOC- és CO2-kibocsátásnak köszönhetően – környezeti teljesítménye, közben pedig vásárlóik igényeinek is képesek megfelelni.”

 

A karosszéria kéttónusú, illetve egyedi festéséhez a járműnek eddig kétszer kellett áthaladnia a festősoron. Első menetben az első festékréteg került fel rá, majd másodjára – egyes területek kitakarása után – a második réteg. A karosszéria maszkolása műszakonként jellemzően 10-20 fő operátort igényel, két további embernek pedig az a feladata, hogy eltávolítsa a maszkokat, miután a második szín felhordása megtörtént. 

 

 

A szórással felvitt festék teljes mennyiségének valójában mindössze 70-80%-a kerül a karosszéria felületére, ami hatalmas pazarlás, hiszen költséget jelent az újrahasznosítása, ráadásul a tényleges szükségletnél jóval több festéket kell beszerezni.

 

A PixelPaint számára mindez már nem kérdés, minthogy minden eddiginél gyorsabb, nagyobb pontosságú és fentarthatóbb megoldást kínál a járművek egyedi festéséhez. A PixelPaint cella egy nagy DPI felbontású tintasugaras nyomtatófejjel, két IRB 5500-as festőrobottal, adagolásvezérlő csomaggal és a RobotStudio programozó szoftverrel várja a kéttónusú és a dekoratív festő alkalmazásokat. 

 

A megnövelt hatékonyság, rugalmasság és környezeti teljesítmény ötvözésének képessége sokat nyomott a latban, amikor a zsűri úgy döntött, hogy a PixelPaintnek ítéli oda a díjat.

 

 

„Testületünk számára öröm, hogy az ABB PixelPaint technológiája nyerte el a 17. IERA díjat,” – mondta Rob Ambrose, a zsűri elnöke. „Az automatizált autófestésnek ebben a környezetkímélő innovatív megoldásában a rugalmasság és az egyedi megjelenés magasabb foka a festék jóval kisebb mértékű veszteségével párosul.”

 

Az IERA Díj kiemeli és elismeri a sikeres innovátorok értékteremtő ötleteit, és azokat a vállalkozókat jutalmazza, akik ezekből az ötletekből világszínvonalú termékeket hoznak létre. Az IEEE Robotics and Automation Society (IEEE/RAS) és az IFR közösen szponzorálja a díjat, ezzel is érzékeltetve, milyen eltökélt támogatói a tudomány és az ipar szorosabb együttműködésének a robotika területén.