Újabb budapesti körzeti rádiós frekvencia pályáztatását készíti elő a Médiatanács

forrás: Prím Online, 2021. június 30. 17:14

Pályázható lesz a Budapest 105,9 MHz, valamint öt vidéki városi helyi rádiós frekvencia – döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A magyar testület jelzésére a cseh társhatóság bírságot rótt ki az AMC szolgáltatójára.

Rádiós pályázatok és médiafelügyeleti döntések

A tanács elfogadta a Budapest 105,9 MHz körzeti rádiós frekvencia, valamint a Székesfehérvár 106,6 MHz, a Tatabánya 107,0 MHz, a Dunaújváros 99,1 MHz, a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezeteit. A budapesti frekvencia közösségi jellegű használatára vonatkozó dokumentum már olvasható az NMHH honlapján, míg a többi péntektől lesz elérhető. A Mosonmagyaróvár 90,9 MHz  pályázati eljárásában a grémium elvégezte a beérkezett egyetlen ajánlat alaki vizsgálatát és nyilvántartásba vette a benyújtóját, a Karc FM Média Kft.-t.

 

Az esztergomi Forrás Rádió szolgáltatóját figyelmeztette a tanács, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb magyar zenét, hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé. A testület a jogkövetkezmény alkalmazásakor most is figyelembe vette, hogy a pandémia idején a médiaszolgáltatók is nehéz helyzetbe kerültek – például a helyi jellegű műsorszámokkal kapcsolatos vállalásaik teljesítésekor.

 

A békéscsabai 7.TV szolgáltatóját burkolt reklám miatt tízezer forintra bírságolta a Médiatanács, amiért az Aktuális című műsorának egy márciusi adását követő támogatói üzenetben megjelent egy helyi internet- és televíziószolgáltató elérhetősége. A 101,7 Pécs FM szolgáltatóját szintén burkolt reklám miatt figyelmeztette a tanács, mert egy közlekedési hírekkel foglalkozó szegmensben a támogatói üzenetben közzétette egy taxiscég elérhetőségét.

 

A Médiatanács minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

 

Az NMHH bejelentésére rótt ki bírságot a cseh társhatóság 

A cseh társhatóság, az RRTV a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásban 200 ezer cseh korona – azaz körülbelül 2,8 millió forint összegű – bírságot rótt ki a joghatósága alá tartozó, de Magyarországon sugárzó AMC szolgáltatójára. Az RRTV megállapította, hogy a csatorna megsértette a kiskorúakat védő cseh jogszabályokat, mivel tavaly júniusban a Drakula 2000 című, erőszakos jeleneteket tartalmazó filmet 19 órakor adta le a 22 óra és 6 óra közötti idősáv helyett. Ezzel veszélyeztette a gyermekek szellemi fejlődését, bennük nyugtalanságot, félelmet, tartós szorongást okozhattak az említett részek.