Így profitálhat a két legnagyobb asztali FFF 3D nyomtatógyártó összeolvadásából

forrás: Prím Online, 2022. november 9. 20:33

Az asztali FDM/FFF 3D nyomtatás két meghatározó szereplője, az Ultimaker és a Makerbot nemrég bejelentette a két vállalat összeolvadását. A partnerséget az iparban rendkívül népszerű Ultimaker S5 kétfejes 3D nyomtató globális promóciójával ünneplik.

Az összefogás célja az elérhető árú, professzionális asztali 3D nyomtatás világszintű adaptációjának és a terület innovációinak felgyorsítása. A létrejövő vállalat továbbra is széleskörű 3D technológiai megoldásokat fog kínálni, beleértve azokat a jól bejáratott márkaneveket, mint például az Ultimaker S3, S5, S5 Pro Bundle vagy a Makerbot Method X, valamint tovább viszik az Ultimaker Cura és a Makerbot Thingiverse nyílt közösségi platformokat is.

 

Az Ultimaker mostantól UltiMaker

A két cég 2022 év végéig az új UltiMaker brand alatt egyesül. Mindkét megszűnő márka hazai behozatala az idén 10 éves fennállását ünneplő FreeDee Kft-hez köthető, akik rengeteget tettek az Ultimaker és a Makerbot 3D nyomtatók hazai ismertségéért. Az összeolvadásból létrejövő UltiMaker megoldásait 2023-tól szintén a FreeDee-nél lehet majd keresni, ahogy a mostani ünnepi Ultimaker S5 akció is náluk érvényesíthető.

 

A széles felhasználási lehetőségeknek hála az FFF 3D nyomtatás a teljes additív gyártátechnológiai piac legelterjedtebb megoldásának számít. A berendezések és alapanyagok elérhető árainak köszönhetően a technológiát használó cégek több mint 70%-a házon belüli kapacitásra támaszkodik. A FreeDee tapasztalatai szerint a legtöbb asztali FFF 3D nyomtatót választó partnerük egy éven belüli, sokszor csak pár hónapos megtérülési időről számol be. 

 

 

Hogyan spórolnak a vállalatok az asztali FFF 3D nyomtatókkal?

Számos esetben az első 3D nyomtató beszerzését az additív gyártástechnológiákkal való tapasztalatszerzés motiválja, amihez a széles alapanyagválasztási lehetőségek miatt egy nyílt rendszerű FFF nyomtató a legjobb választás. A legelterjedtebb első cél a prototípusok házon belüli gyártása, amely azonban hamar háttérbe szorul, ahogy jóval nagyobb üzleti hasznot jelentő alkalmazási ötletek is megvalósíthatónak bizonyulnak. 

 

A tervezési szakaszban a prototípusok házon belüli 3D nyomtatása jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé. Emellett a gyors, legtöbbször 24 órán belüli design tesztek jobb, versenyképesebb termékekhez és gyorsabb piacra lépéshez vezetnek. Ezáltal nemcsak megtakarítást, de a rugalmas innovációnak hála nagyobb forgalmat, a vállalat gyorsabb növekedését is eredményezheti a használatuk.

 

A rapid prototípusgyártás mellett az egyedi szerszámgyártás fejlődött az egyik legnagyobb hozzáadott értéket képviselő területté. Az egyedi és kisszériás ülékek, befogók, megfogók, tartók és pozícionálók házon belüli 3D nyomtatásával rengeteget tudnak spórolni a gyártó vállalatok. A komplex geometriák könnyű gyárthatósága korábban szerelést igénylő összeállítások egy darabban való nyomtatását és ergonomikusabb, a célnak jobban megfelelő szerszámok gyártását teszi lehetővé.

 

Az intenzív alapanyagfejlesztésnek köszönhetően mára számos ellenálló kompozit nyomtatószállal képesek dolgozni a professzionális asztali 3D nyomtatók. Ezek a nagy szilárdságú, hő- és vegyszerálló anyagok nemcsak a szerszámozás terén bővítik a lehetőségeket, de a karbantartási feladatokat is megkönnyítik. A kopóalkatrészek digitális raktározása és igény szerinti nyomtatása csökkenti az adminisztratív költségeket. Emellett nem várt probléma esetén is órákon belül lehetséges állandó vagy bridge megoldással pótolni a meghibásodó elemeket. Sok esetben egyetlen elkerült leállással megtérül egy ilyen 3D nyomtató 5-10 ezer Euró közötti bekerülési költsége.

 

Végül pedig fontos, hogy ezek a típusú 3D nyomtatók már 2-3 órányi képzés után is magabiztosan és könnyen kezelhetők, ráadásul önállóan, felügyelet nélkül dolgoznak. Mivel nemcsak mérnökök számára készülnek, így bármilyen területen, ahol egyedi vagy kisszériás gyártásra van szükség (például célgépgyártás, egészségügy, divattervezés, épületgépészet), kedvező áron felállítható velük egy egyszerűen menedzselhető, önállóan dolgozó, skálázható gyártó központ.

 

 

Legyen duplán költséghatékony az Ultimaker S5 3D nyomtatóval!

Az olyan, kétfejes asztali 3D nyomtatók, mint az Ultimaker S5, példátlan felhasználói szabadságot biztosítanak. A fejlett, piacvezető konstrukciónak és a nyílt alapanyagrendszernek köszönhetően a rugalmas anyagoktól a kompozitokon át akár fémalkatrészeket is képesek nyomtatni. A két fej által elérhető vízoldható alátámasztás pedig a legbonyolultabb geometriák gyártását is egyszerűvé teszi. 

 

A fenti területeken bevetve az Ultimaker S5 nyomtató még a mai bizonytalan helyzetben is biztos, jövőálló befektetésnek minősül. Az összeolvadás kapcsán bejelentett, mostani közel 20%-os árkedvezménynek köszönhetően pedig a beruházás a megszokottnál is gyorsabban megtérülhet. Fektessen a versenyképességbe, fejlessze vállalkozását most egy Ultimaker S5 3D nyomtatóval, amíg a rendkívüli gyártói akció tart!