Néhány óra alatt bárki megtanul alapszinten kezelni egy építőipari szoftvert

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 1. 17:57

A hazai építőipari vállalkozásoknak mindent meg kell tenniük hatékonyságuk javítása érdekében – írja közleményében az ágazat rendelésállományának és teljesítményének visszaesésére reagálva az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), példaként említve a felnőttképzést, továbbképzést. 

A tapasztalatok szerint az oktatási programok jelentősen hozzájárulnak a szakképzett munkaerő megtartásához, ugyanakkor számos cég attól tart, hogy nem térül meg a tanfolyamokba befektetett idő, energia és pénz. Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó bécsi székhelyű cég, a PlanRadar arra hívja fel a figyelmet, hogy a piacon elérhető digitális megoldások eszközigénye minimális, az alapszintű felhasználói ismeretek elsajátításához pedig nincs szükség hosszadalmas és költséges képzésekre. 

 

Az építőipar rendelésállománya 30 százalékkal csökkent 2023 első félévének végén a megelőző év azonos időszakához viszonyítva, az idén kötött új szerződések volumenében pedig 37 százalékos volt a visszaesés az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) adatai* szerint. A szövetség ezért úgy látja, az év második fele az erős piaci versenyről, a túlélési stratégiákról fog szólni. Számos építőipari vállalkozásnak, tervező- és mérnökirodának jelenthet gondot a megrendelések visszaesése, ezért jelentős részüknél radikális költségcsökkentésre van szükség, ami létszámleépítéseket hozhat magával. Az ágazat szereplői a szakmunkásokat és mérnököket mindenképp szeretnék megtartani, amihez azonban munkára van szükségük, de mint arra Koji László, a szakmai szövetség elnöke rámutatott: az állami megrendelések visszafogása (mintegy 3 ezer milliárd forint nagyságrendben), a lakásépítés és felújítás 25 százalékos csökkenése, valamint a külföldi befektetők importanyag-, unión kívüli munkaerő- és kivitelezői kapacitáshasználata együttesen kritikus helyzetbe hozta a hazai építésgazdasági értéklánc szereplőit. A szervezet számos szakmai ajánlást fogalmazott meg a döntéshozóknak a gondok enyhítésére, megjegyezve, hogy a vállalkozások hatékonyságuk növeléséve, képzési programok beindításával tudnak úrrá lenni a nehézségeken.

 

 

A hatékonyság növelése ma már elképzelhetetlen a korszerű technológiák, így például az építőipari folyamatokat a tervezéstől a kivitelezésen át az épületek üzemeltetéséig nyomon követő digitális megoldások nélkül. A felhasználók tapasztalatai egyértelműen azt igazolják, hogy a projektek szereplői közötti folyamatos és valós idejű kommunikáció jelentősen csökkenti a hibázás és a csúszás veszélyét, javítja a minőséget, támogatja a tervezhetőséget, a feladatok egyértelmű megosztását, a végrehajtás ellenőrzését, így biztosítva a költségek kézben tartását. A nyilvánvaló előnyök ellenére a várható kiadások, az idegenkedés az újításoktól ma még sok vállalkozást visszatart a digitális eszközök alkalmazásától. Pedig a megoldás egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák.

 

„Aki ételt rendel, bankol, közösségi felületeket használ az okostelefonján, annak nem jelenthet komoly gondot egy építőipari szoftver alapfunkcióinak megismerése, kezelése. A mélyebb, átfogó ismeretek megszerzése már több időt igényel, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a befektetés már rövidebb távon is megérül a cégeknek. Ügyfeleinkkel közösen azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbbet kihozhassák építőipari szoftverünkből versenyképességük és hatékonyságuk növelése érdekében” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője.

 

A hivatalos statisztikák megerősítik, hogy nehéz félév vár a hazai építőiparra. 2023 júniusában az ágazat termelésének volumene a nyers adatok szerint 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 20,5 százalékkal visszaesett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,4 százalékkal kisebb volt a májusinál. Azok a cégek, amelyek hatékonyságuk növelésével ragálnak a kialakult helyzetre, most megalapozhatják jövőbeni sikerekeit.

 

_________________

*Forrás: https://evosz.hu/sajto/sajtokozlemenyek/895-sajt%C3%B3k%C3%B6zlem%C3%A9ny-kritikus-szintre-cs%C3%B6kkent-az-%C3%A9p%C3%ADt%C5%91ipar-rendel%C3%A9s%C3%A1llom%C3%A1nya

**Forrás: https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/epi/epi2306.html