Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

forrás: Prím Online, 2023. október 12. 16:11

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

 

Magyarországon 1%

 

Az ite.hu portál saját felmérést készített, amelyben arra volt kíváncsi, hogy a hazai weboldalak engedélyezik, vagy tiltják, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek olvassák és tanuljanak a tartalmaikból.

 

A felmérés eredménye szerint az 1000 hazai legnépszerűbb weboldalnak csupán 1%-a tiltja a hozzáférést. A tiltás mellett döntő weboldalak között találjuk a moly.hu könyves oldalt, a poet.hu-t, ahol hazai versírók művei olvashatóak, de a listában van népszerű társkereső, vagy éppen álláskereső portál is.

 

A tiltások egyelőre csak az OpenAI GPT robotját érintik (ismertebb nevén ChatGPT), a Google AI robotjának hozzáférését egyetlen magyar oldal sem tiltja még.

 

Freepik

 

Növekedés várható idehaza is

 

Megkérdeztük a hazai KKV szektor azon szereplőit is, akik tudatosabban foglalkoznak a webes jelenléttel. Noha a felmérés nem tekinthető reprezentatívnak, de a válaszadók 2%-a már jelenleg is blokkolja az AI robotok hozzáférését és további 17%-uk nyilatkozott úgy, hogy jelenleg nem blokkolja, de tervezi a tiltást.

 

A fennmaradó 81% nyilatkozott úgy, hogy a jövőben sem akarja tiltani az AI robotok hozzáférését a weboldalához.

 

Ezek a számok arra utalnak, hogy a hazai online szférában is jelentős növekedés várható a közeljövőben.

 

Világszinten más a helyzet

 

Világszinten a tiltás aránya sokkal magasabb. Az originality.ai felmérése szerint az 1000 legnézettebb weboldal 20%-a tiltja a AI robotokat, míg a 100 legnépszerűbb oldal 47%-ához már nem fér hozzá az OpenAI robotja.

 

Miért fontos mindez?

 

Jelenleg a megfelelő jogi szabályozás hiányában a weboldaltulajdonosok saját kezükbe vették a döntést és egyenként szabályozzák weboldaluk tartalmának elérését.

 

Ha az AI robotok képesek hozzáférni egy weboldal tartalmához, akkor azt nyelvi modelljeik fejlesztéséhez tudják használni. Ezek a fejlesztések pedig jelentős anyagi hasznot hoznak. A tiltások miatt egyes nagy weboldalak hozzáféréséért, már fizetnek is az AI cégek.

 

Az OpenAI augusztus elején vezette be azt a web-feltérképező robotját, aminek köszönhetően szabályozhatóvá vált a hozzáférés. az olyan nagy médiaszolgáltatók, mint a CNN, a New York Times azonnal blokkolták is a hozzáférést és az Originality becslése szerint heti szinten 5%-kal nő a blokkoló weboldalak száma.

 

Módszertan

 

A hazai weboldalak felméréséhez saját keresőrobotot készítettünk, amely feltérképezte a TOP1000 hazai weboldal robots.txt fájlját, és az ebben található adatokat feldolgozva kiszűrtük azokat a weboldalakat, amelyek szabályozzák a AI robotok elérését. A TOP1000 weboldal listáját a SEMRUSH SEO szoftver segítségével gyűjtöttük ki.

 

A KKV szektor felméréséhez pedig a keresőoptimalizálással és online marketinggel foglalkozó 6000 fős Facebook csoportunkat használtuk.