Tippek a sikeres álláskereséshez

forrás: Prím Online, 2023. november 1. 15:01

Az álláskeresésnek is megvannak a nehézségei, buktatói, ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segítenek minél hamarabb megtalálni az álommunkát.

Ebben a cikkben elsősorban fizikai, segéd- és betanított munkák kereséséhez adunk tanácsokat. Mielőtt a tippek felsorolásához kezdenénk, érdemes megemlíteni a Lajosmizseállás oldalát, azon belül is a https://lajosmizseallas.hu/allasok/betanitott-fizikai-munka oldalt, ahol célszerű szétnézni, hiszen megbízható munkaadók ajánlatai érhetőek el a felületen.


 

Nem szabad várni!

 

Az első, és egyben az egyik legfontosabb tanács, hogy időben el kell kezdeni az álláskeresést. Ha úgy tűnik, hogy a jelenlegi munkaadó rossz piaci helyzetben van, esetleg elmarad a munkabér kifizetésével, minél hamarabb érdemes váltani, és nézni a friss hirdetéseket. Így nagyobb az esélye annak, hogy hamar találunk új állást, és nem kell megküzdeni azzal a pszichés teherrel, hogy vajon időben lesz-e jó munkalehetőség.

 

Ráadásul, ha úgy történik a keresés, hogy az előző munkahely még megvan, akkor valószínűleg, az állásinterjún is jobb teljesítményt lehet nyújtani. Ebben az esetben nincs jelen az a teher, hogy a munkavállalónak azonnal állást kell találnia, mert nincs elegendő bevétele.

 

Időt kell szánni a megfelelő lehetőség megtalálására

 

Az álláskeresés nem egyszerű feladat, többnyire egyik napról a másikra nem lehet megtalálni az ideális munkahelyet. Gyakran elkövetik azt a hibát az álláskeresők, hogy jelentkeznek egy céghez, és várnak a visszajelzésre. Úgy vannak vele, hogy amíg nem kapnak választ, addig nem próbálkoznak új helyeken.

 

Ez nagy hiba, hiszen így napok vagy hetek telnek el úgy, hogy nem történik semmi. Ráadásul sok esetben nem érkezik hívás, csak azoknak, akik felvételt nyertek. Ezért már az első naptól kezdve folyamatosan jelentkezni kell minden ideálisnak tűnő állásra.

 

Továbbá célszerű jelezni az ismerősöknek is a helyzetet. Előfordulhat, hogy közülük valaki tud egy jó lehetőséget. Nem kell szégyellni a munkanélküliséget, bátran lehet segítséget kérni.

 

Fontos szerepe van a közösségi médiás megjelenésnek

 

Még mindig kevesen gondolnak arra, hogy a leendő munkaadójuk vagy az adott cég HR-ese megnézi a jelentkező közösségi médiás megjelenését is. Így tehát körültekintőnek kell lenni abban a tekintetben, hogy mi kerül fel a közösségi oldalakra, és a tekintetben is, hogy a profil kik számára elérhető.

 

Amennyiben hosszú időn át nem sikerül megfelelő munkát találni, érdemes lejjebb adni az igényekből – például bevállalni a hosszabb ingázást, esetleg a költözést.

 

Jó lehet azt is megvizsgálni, hogy reális-e a kért fizetés. Nem tesz jót nekünk, ha sokáig munka nélkül maradunk, mert ezáltal folyamatosan nő a pszichés terhelés. Továbbá azt is fontos hangsúlyozni, hogy csak akkor szabad leállni az álláskereséssel, ha már aláírásra került a szerződés, ugyanis előfordulhat, hogy a szóbeli ígéret nem valósul meg.