Az ausztriai munkavállalók családi juttatásai

forrás: Prím Online, 2024. március 1. 21:41

Jó tudni, hogy az osztrák adó- és társadalombiztosítási rendszer számos juttatást és adókedvezményt biztosít a munkavállalók számára. Mivel ez jelentősen eltérhet a magyar törvényektől, így érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek. Ebben olyan cégek segítségére is számíthatunk, melyek otthon vannak ezen a területen, és nem csupán információt adnak, de a konkrét igénylést is rájuk bízhatjuk.

Az osztrák családi pótlék

 

Az OMIP a családi juttatások igénylése során elmondta, hogy ez az ellátás az osztrák családtámogatási rendszer egyik alapja. Ezt a juttatást az adóhivatal bírálja el, és a folyósítást is innen várhatjuk. Ausztriában a családi pótlék alanyi jogon jár, nem jövedelemfüggő, az igénylés alapja az, hogy a család életvitelének Ausztria legyen a központja, és a gyermek a szülővel közös háztartásban éljen. 

 
 

A családi pótlékot kifejezetten az anya igényelheti, más személy csak akkor, ha a gyermek életfenntartási költségeit túlnyomó részben más finanszírozza. Családi pótlékot kivételes esetben maga a gyermek is igényelhet akkor, ha a szülők nem járulnak hozzá a létfenntartási költségeihez.

 

Meddig jár a családi pótlék?

 

Alapvetően a gyermek 18 éves koráig jár, de akkor, ha a gyermek nappali tagozaton továbbtanul, szakmai képzésben vesz részt vagy felsőoktatásban tanul tovább, akkor 24 éves koráig igénybe veheti. Ez azonban akár a 25. életéve is lehet, ha sorkatonai szolgálatot teljesít, vagy olyan felsőfokú képzésben vesz részt, amelyet 19 évesen kezdett, de 25 éves koráig tart. Létezik emelt családi pótlék is, valamint a 6-15 éves gyerekek számára minden szeptemberben iskoláztatási támogatást is folyósítanak.

 

A GYES igénylése

 

Az osztrák családtámogatási rendszer másik fontos része a GYES, mely azon gyermekek után igényelhető, akik után osztrák családi pótlék is jár. Ebből következik, hogy először mindig a családi pótlékot kell igényelni, és ha ezt megítélik, akkor lehetőség van a GYES igénylésére is. Azonban arra is figyelni kell, hogy csak akkor jár ez a juttatás, ha az igénylő éves jövedelme 16.200 Euró alatt marad, valamint meghatározott számú várandóssági vizsgálattal, ausztriai szülés esetében pedig Mutter Kind Pass-t is fel tud mutatni.

 

A GYES feltételei

 

Egyszerre csak egy gyerekkel lehet GYES-en lenni, és ez mindig a legkisebb gyermek. Az egészségbiztosítási pénztár mindig megvárja a családi pótlékot érintő határozatot, és ehhez igazodik. Ez azt jelenti, hogy ha például nem a teljes családi pótlék jár az igénylőnek, csupán a különbözet, akkor a GYES-t is így fogja kapni. Létezik jövedelemalapú GYES, ez azoknak a szülőknek jelent alternatívát, akik magas keresettel rendelkeznek, és hamar szeretnének újra munkába állni. A GYES időszakát a szülők között meg is lehet osztani, így az apának is lehetősége van otthon maradni a gyermekkel. 

 

Az osztrák családtámogatási rendszer stabil és biztonságos, a folyósított összegek pedig sokkal magasabbak, mint hazánkban. Ezért, ha jogosultak vagyunk rá, akkor mindenképpen minél hamarabb el kell kezdeni az igénylési folyamatot.