A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

forrás: Prím Online, 2024. április 1. 22:22

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

Mi az a mobilstég?

Aki szereti a napfényt, a vízpartot és a balatoni életérzést, annak egy saját stég maga a megvalósult álom. Vannak azonban helyek, ahol nem lehet állandó jelleggel kihelyezni ilyen szerkezeteket, például a Balatonon sem. Erre kínálnak tökéletes megoldást a mobilstégek, amelyek könnyen telepíthetőek és szükség esetén egyszerűen beszedhetőek.


A piacon viszont komoly hiány van az érdekesebb designból és a modern megjelenésből. Pedig a 21. században már jogosan várjuk el, hogy valami ne csak szerkezetileg, hanem külsejében is modern legyen. Ebből a mezőnyből tűnik ki a Hira Plan mobilstég, ahol egy mérnöki csapat nemcsak a modern technikai feltételekre, hanem a minőségi és újszerű megjelenésre, a formatervezésre is komoly időt fordít.
 



Telepítési feltételek


A mobilstégek olyan a könnyen telepíthető, strapabíró szerkezetek, amelyek bármely állóvízbe telepíthetők, legfeljebb 2,5 méteres vízmélységig. Azt viszont jobb tudni, hogy a Balatonban szabadon álló stégek csak 4-20 m2 közötti területet fedhetnek le, és szezonon kívül nem maradhatnak a mederben. 


Ezekkel a feltételekkel a mobilstég telepítése a legjobb és legegyszerűbb megoldás. Érdemes ezt olyan szolgáltatással egybekötve megrendelni, ahol el is bontják, tavasszal pedig újra kihelyezik a szerkezetet. Szerencsére már ez sem ördögtől való dolog, és sok mérnöki csapat vállalja ezt a kivitelezéskor.


Szerkezeti kérdések


A mobilstégek komoly mérnöki munkát igényelnek, hiszen évekig, sőt évtizedekig kell kiállniuk az idő próbáját. Ezalatt ellent kell állniuk a víz romboló erejének, a folyamatos napsütésnek és az erős szélnek is.


A minőségi víziállások horganyzott acél szerkezettel készülnek és olyan borítást kapnak, amik bírják ezt a fokozott igénybevételt. Kaphatnak például úgynevezett thermowood burkolatot, ami hosszú évekig biztosítja majd a tökéletes, biztonságos állapotot.


A mobilstégek további nagy előnye, hogy könnyen alakíthatók, növelhetők és akár más helyre is telepíthetők. A korlátok és lépcsők szintén az igényekre szabhatók, érdemes persze itt is a minőségi alapanyagokat választani, például a a thermowood borovifenyőt vagy a bangkirai trópusi keményfát. Ezek fogják megalapozni a hosszú, problémamentes használattal töltött éveket.


A mobilstéggel végeredményében egy olyan helyszínt kaphatunk, amely összeköti az embert a természettel és a víz nyújtotta élményekkel. Legyen szó pihenésről, szórakozásról vagy sportról, tökéletes megoldás jelent azok számára, akiknek fontos a természet közelsége.