A 18650-es Li-ion-akkumulátorok jellemzői és felhasználási területei

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 20. 22:01

A Li-ion-technológiával rendelkező akkumulátorok napjainkban rendkívül elterjedtek, hiszen kompakt méretük ellenére is kimondottan nagy kapacitással és hosszú élettartammal rendelkeznek.

Az Akku-Elemnél 18650-es Li-ion-akkumulátorok széles kínálata áll az érdeklődők rendelkezésére, amelyek megbízható, hosszan tartó működést garantálnak.

 
 
Miért pont a 18650?
 
A 18650 az akku méretére utal. 18 milliméteres átmérő és 65 milliméteres magasság/hosszúság jellemzi ezt a típust. Ez még mindig kifejezetten kompakt méretnek számít, azonban arányaiban jelentősen nagyobb, mint a sokak által ismert és elterjedt AA típus. Ennek köszönhetően jóval nagyobb kapacitással rendelkezik azoknál a termékeknél, ami bizonyos felhasználási területeken elengedhetetlen.
 
A technológia fejlődésével egyre nagyobb energiaigényű eszközök jelentek meg a piacon, ezeknek hosszú távú ellátására pedig nem minden esetben elegendőek az AA akkuk által biztosított kapacitás.
 
Védelemmel ellátott és védelem nélküli 18650 Li-ion-akkuk
 
Ebből a típusú akkumulátorból létezik védett és védelem nélküli változat is. A védelemmel ellátott termékek használata, valamint töltése is sokkal biztonságosabb, mint a beépített védelmi mechanizmusokkal nem rendelkező modelleké.
 
A védelmi áramkör képes megóvni a terméket a túltöltéstől, a túlzott kisütéstől, a túláramtól és a rövidzárlattól egyaránt. Szintén védelmet nyújt a túlmelegedéssel szemben, valamint a szivárgást és az esetleges robbanásveszély kialakulását is megakadályozza.
 
A védelemnek köszönhetően a használat és a töltési folyamat is sokkal biztonságosabbá és hatékonyabbá válik. Az akkumulátor megóvása a károsodásokkal szemben hosszabb élettartamot, és a kapacitásvesztés minimumra szorítását eredményezi.
 
A legkorszerűbb modelleket nem csak speciális töltővel lehet tölteni, ugyanis ezek USB-bemenettel vannak ellátva. Vásárlás után érdemes letesztelni, hogy a csatlakozó hibátlanul illeszkedik-e. Probléma esetén nem szabad erőltetni a töltést, egyszerűen vissza kell vinni a terméket, amit felár nélkül kicserélnek.
 
Felhasználási területek
 
Fontos tulajdonsága ezeknek a modelleknek, hogy nagy kapacitással és energiasűrűséggel rendelkeznek, így remek szolgálatot tesznek például kaputelefonokban, amikben így elegendő csak ritkán akkut cserélni.
 
Nagyobb energiaigényű eszközökben is kitűnően megállják a helyüket, régebben laptopokban is előszeretettel alkalmazták a 18650-es Li-ion-akkukat.
 
Manapság gyakran használják ezt a típust hordozható eszközökben, rádiókban, elemlámpákban vagy elektromos cigarettákban, mivel nem árt nekik a gyakori kisütés és töltés, vagyis nem jár számottevő kapacitásveszteséggel.