Beszéljünk a zsírmájról!

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 1. 22:20

A máj, mint méregtelenítő szerv feladata a szervezetben lévő méreganyagok lebontása. A mérgek lerakódásában szerepet játszhat az alkholfogyasztás, cigarettázás, kávézás, rendszeres gyógyszerszedés, és az is, ha a stresszt nem tanultuk meg kezelni.

A zsírmáj kialakulhat azoknál a személyeknél, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, magas a koleszterinszintjük. A túlzott mértékű alkoholfogyasztás szintén vezethet ehhez a problémához. Vannak olyan gyógyszerek, melyek mellékhatásaként megjelenhet a zsírmáj. 

 

A Pranagarden® a zsírmáj elleni küzdelemben különböző termékekkel és információkkal áll rendelkezésünkre weboldalán.



 

Hogyan derülhet ki a zsírmáj?

 

Bár tünetet nem okoz minden esetben, de vannak jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy kialakult ez a betegség. Ilyenek például a teltségérzet, vagy a has jobb felső részén érzett fájdalom, az elhúzódó kimerültség és fáradtság, a gyengeség. Legtöbb esetben akkor derül fény a problémára, ha már kialakul a májzsugor. Ennek jele lehet az étvágytalanság, a hányinger, sárgás szem és bőr, hasüregi folyadék, ödéma a végtagoknál.

 

A probléma fennállásának megállapítása történhet fizikai vizsgálattal, amikor is meghatározza az orvos a máj méretét. A laboreredményben az emelkedett májenzimek szintje utalhat e rendellenesség jelenlétére. Az orvosi technológia fejlett képalkotó eljárásainak köszönhetően egy ultrahang, CT, MRI-vizsgálatnál a máj zsírtartalmára is fény derülhet.

 

A zsírmáj típusai: alkoholos és nem alkoholos. Míg előbbiért a túlzott alkoholfogyasztás, utóbbiért az elhízás, az inzulinrezisztencia lehet felelős. 

 

Mutatjuk a kezelés menetét

 

Mint a legtöbb egészségügyi probléma megjelenésénél, ebben az esetben is az életmódváltásra helyezendő a hangsúly. A testsúlycsökkentés elengedhetetlen, a rendszeres testmozgás és az egészséges étrend fontossága kiemelendő. A jóga és a meditáció alkalmazása a stresszcsökkentés miatt lehet hangsúlyos. 

 

Ájurvéda segítségével jelentős eredményeket érhetünk el, legfőképpen azért, mert személyre szabottan, állapotot, testtípust figyelembe véve történik a természetes módszerekkel való kezelés.

 

Étrendünkben helyezzünk hangsúlyt a friss gyümölcsökre és zöldségekre, a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékekre, és a gyógynövények használatára. A túlzott zsír-, cukor- és sófogyasztást kerülni kell. A kurkuma, az amla (indiai egres), a neem és a guggul májtámogató hatásúak. A Panchakarma egy méregtelenítési terápia, ami megkönnyíti a méreganyagok májból való kiürítését. 

 

Amit ajánlott fogyasztani zsírmáj esetén

 

A gurmar (Gymnema sylvestre) növénynek a levele olyan savat tartalmaz, ami a cukor ízét elnyomja. Bizonyos kutatások eredménye azt mutatta, hogy ez a növény gátolja a zsír és a cukor felszívódását, ezáltal a vércukorszintet és a koleszterinszintet normalizálja. A klorofill a fotoszintézis elengedhetetlen résztvevője, a sejteket védi, így a máj támogatásában fontos szerepe lehet, hatékony a máj méretgelenítésében.

 

Amennyiben természetes megoldást keresel, válaszd a Pranagarden®-t, mert a gyógynövénykivonatok mellékhatásmentesen segítenek évezredek óta.