Éremeső az Európai Junior Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 23. 15:01

Idén augusztus 16-22. között rendezték meg Moldovában az Európai Junior Informatikai Diákolimpiát (eJOI), amelyen a világ 26 országának legtehetségesebb diákjai mérték össze tudásukat. A magyar diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, az ELTE Informatikai Karral szoros együttműködésben, és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az eJOI-ra, amelyről egy ezüstéremmel, két bronzéremmel és egy dicsérettel tértek haza.

Az Európai Junior Informatikai Diákolimpiának (eJOI) Moldova fővárosa, Chișinău (Kisinyov) adott otthont, ahol hazánkat négy fiatal diákolimpikon képviselte. A fiatalabb korosztály számára rendezett eJOI a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) előversenye, mely a 16 évnél fiatalabb diákok számára ad lehetőséget a nemzetközi megmérettetésre, egyúttal motivációt nyújt a diákolimpiákon való későbbi részvételhez. A rendkívül erős mezőnyben közel száz diák mérte össze tudását.

 

A versenyen ezüstérmet szerzett Mihály Zsolt (9. osztályos tanuló, Óbudai Árpád Gimnázium), bronzéremmel tért haza Balla Ignác (8. osztályos tanuló, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium) és Baran Júlia (8. osztályos tanuló, Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium). Ezenkívül a zsűri dicséretében részesült Czanik Dániel (8. osztályos tanuló, Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium) a második versenynapon nyújtott teljesítményéért.

 

 

A magyar csapatot Erdősné dr. Németh Ágnes, az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnöke, az ELTE egyetemi adjunktusa vezette, helyettese Szabó Zsanett, az ELTE Informatikai Karának oktatója, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanára volt. 

 

“A 16 évnél fiatalabbak számára szervezett eJOI remek lehetőséget ad a diákok következő generációjának arra, hogy megismerkedjenek az informatikai diákolimpiák világával. A juniorok számára szervezett diákolimpián részt vevő fiatalok jövőbeli versenytársaikkal tudnak megismerkedni, baráti kapcsolatokat kialakítani, rutint szerezni az olyan, még nagyobb kihívásokra, mint például a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia” – kommentálta a magyar junior diákolimpikonok idei eredményeit Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke.

 

A diákolimpikonokat a Neumann Társaság tehetséggondozási szakosztályának munkatársai készítették fel a versenyre, az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.