Így versengenek a magyar régiók az IT Fitnesztesztben

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 26. 17:08

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Májusi indulása óta itthon eddig a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon élő, 16-18 éves diákok töltötték ki a legtöbben a felmérést. Október végéig bárki teljesítheti a digitális készségek szintjét vizsgáló tesztet, amely nem csak a résztvevők számára nyújt hasznos visszajelzést az ismeretekről, eredményei a szakpolitikusok munkáját is segíthetik.

Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó régiós felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.  

 

Közép-Magyarország és Dél-Alföld vezet a kitöltésekben

 

Mivel az IT Fitneszteszt elsősorban a gyakorlati ismeretekre fókuszál, ennek megfelelően összetett, gondolkodást igénylő kérdéseket tartalmaz. Tavaly közel háromszáz hazai iskola csaknem tízezer diákja és tanára csatlakozott a kezdeményezéshez, 50 százaléknál jobb eredményt pedig a diákok közel 37,7 százaléka ért el.  Idén a májusi indulás óta a legtöbben a Dél-Alföldön, illetve Közép-Magyarországon élő diákok teljesítették az online, számítógépről elvégezhető tesztet.

 

Az IT Fitneszteszt hitelesített része Magyarországon 2024. október 31-ig zajlik. Az 50 százalékot, vagy annál jobb eredményt elérő iskola 30 diákja és 4 felnőtt kísérője számára a Sicontact Kft. egy csoportos osztálykirándulást ajánlott fel a Csodák Palotájába. Ezek mellett a Microsoft Magyarország hardveres kiegészítőket, billentyűzeteket, vezeték nélküli egereket és webkamerákat biztosít a nyerteseknek, illetve ESET biztonsági szoftverek előfizetéseit és  ajándékcsomagokat ajánlott fel.

 

Az IVSZ egy-egy darab 3D nyomtatóval, egy Meta Quest 3 VR-szemüveggel, 4k felvételeket készíteni képes drónnal, valamint Bluetooth-hangszórókkal motiválja a diákokat, hogy minél többen adjanak számot tudásukról. 

 

 

A digitális készségek fejlesztése kulcsfontosságú 

 

Magyarországnak még mindig van hová fejlődnie a digitális készségek tekintetében. A Digital Decade riport alapján a 16-74 éves korosztály mindössze 56 százaléka rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel. Az IVSZ azért is vállalta el az IT Fitneszteszt koordinálását hazánkban, hogy pontosabb képet adhasson arról a szakpolitika felé, milyen területeken van szükség beavatkozásra, és így hozzájáruljon a lakosság digitális készségeinek fejlesztéséhez.

 

Ugyanebből az indíttatásból üzemelteti az IVSZ a digitaliskeszsegek.hu oldalt is, ahol számos kurzus, esemény vagy épp pályázat megtalálható a készségfejlesztéssel kapcsolatban. Augusztus 29-én egy olyan webináriumot is szervez a szövetség, amely tanároknak nyújthat segítséget a generatív mesterséges intelligencia oktatásban való használatához. A webináriumon az érdeklődők megismerhetik, hogyan lehet az órai anyagokat gyorsan személyre szabni a mesterséges intelligencia segítségével, milyen módon támogathatja az MI a diákokat a vizsgára való felkészülés során, illetve hogyan segítheti az MI a tanárokat új, interaktív tanulási platformok kialakításában.

 

“Az IT Fitneszteszt tavalyi eredményeiből is az látszott, hogy mind az általános, mind a középiskolás korosztálynál az irodai eszközök használatát és a komplex feladatmegoldást mérő területeken teljesítettek gyengébben a diákok, így ezekre kiemelt figyelmet kell fordítani a jövőben. Emellett általánosságban is emelni kell a diákok digitális készségeinek szintjét, hiszen a teszten mindössze a résztvevők 37,7 százaléka ért el 50 százaléknál jobb eredményt. A digitaliskeszsegek.hu oldal azzal könnyíti a fejlődni vágyók helyzetét, hogy egy helyen gyűjti össze a készségfejlesztéssel kapcsolatos tudnivalókat” – tette hozzá Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára.

 

A digitaliskeszsegek.hu oldal az Európai Unió támogatásával, a CEF-program keretén belül jött létre.