A láb védelme innovatív megoldásokkal

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 1. 22:34

A munka közben bekövetkező balesetek száma világszerte folyamatosan növekszik, egyes becslések szerint évente mintegy 2,6 millió munkavállaló hal meg munkahelyen bekövetkezett szerencsétlenségben. A legtöbb baleset nem súlyos, de vannak igen komoly sérülésekkel vagy halállal járók is. 

A láb védelme nagyon fontos

 
Nagyon sok baleset a megfelelő védőfelszerelés viselésével és a munkavédelmi szabályok betartásával elkerülhető lenne. A Revoo minőségi munkaruhagyártó és forgalmazó kínálatában olyan termékeket is találunk, melyek a láb védelmére hivatottak. 

 
A lábsérülésekhez vezető potenciális veszélyek közé tartoznak a leeső vagy guruló tárgyak, az összenyomó vagy áthatoló anyagok, a forró, maró vagy mérgező anyagok, az elektromos veszélyek vagy a csúszós felületek. 
 
A különböző lábbelik eltérő módon védenek, érdemes tehát a munkavédelmi cipő megvásárlása előtt megnézni a termék címkéjét, hogy mi ellen is nyújt védelmet az adott darab. Mint ahogy az élet sok-sok területén, a technológiai újítások már itt is megjelentek. Egyre-másra kerülnek piacra az újabb és újabb termékek, melyek egyre magasabb szintű oltalmat biztosítanak. 
 
A megfelelő cipő ismérvei
 
A lábvédelem a lábujjak, a bokák és a lábfejek védelmét jelenti a sérülésektől. A lábnak 26 csontja van a támasztáshoz és 38 ízülete a mozgáshoz – minden egyes lábfejben. Aztán itt vannak az erek, szalagok, izmok és idegek. Ebből is látszik, hogy a lábunk a test fontos része, melyet minden nap használunk. 
 
A lábsérülések a munkahelyeken jellemzően két fő okból következnek be. Az első kategóriákba tartoznak a szúrásokból, zúzódásokból és ficamokból eredő lábsérülések. Aztán itt vannak a megcsúszásból, botlásból és esésből eredő sérülések. 
 
A jó lábbelik belső oldalának egyenesnek kell lennie a saroktól a nagylábujj végéig, a cipőnek szilárdan meg kell fognia a sarkat. Ugyanakkor az elülső résznek lehetővé kell tennie a lábujjak szabad mozgását és alacsony, széles talpú sarokkal kell rendelkeznie. 
 
Az ütésálló talpbetétek vásárlásával sokat tehetünk a láb kényelméért, különösen akkor fontos ez, ha az illető sokat jár, vagy áll a kemény padlón. 
 
Széles választék télre, nyárra
 
Ma már nagyon sokféle modell közül választhatunk, nem kell feláldoznunk a divatot, az esztétikumot a funkcióért. A védőlábbelik között ugyanúgy vannak cipők, téli bakancsok, csizmák, mint szandálok vagy papucsok. Ha pedig plusz kényelmet szeretnénk, akkor kiegészítő talpbetétet is vásárolhatunk, a tartósságért cipőápolót, míg a biztonság fokozásáért csúszásmentesítő kiegészítőket is. 
 
Munkáltatóként és munkavállalóként is érdemes tisztában lenni, hogy milyen fizikai, esetleg vegyi veszélyek állnak fenn az adott munkahelyen, a kockázatok minimalizálása érdekében pedig érdemes beszerezni a lehető legjobb munkavédelmi termékeket. Ezek fejlődése töretlen, a technológiai újítások által egyre strapabíróbb, biztonságosabb termékek elérhetők a piacon.