Ismét tévesen klasszifikált több médiaszolgáltató

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 13. 10:22

Újabb két médiatartalom ügyében fordult a joghatósággal rendelkező külföldi társhatóságokhoz az NMHH. A Médiatanács e heti ülésén műsorkvóta-kötelezettséggel kapcsolatban fennálló adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítését is vizsgálta.

Megsértette a médiatörvény kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseit a Házasság első látásra című műsorsorozat videós tartalmainak a TV2 Play megnevezésű lekérhető médiaszolgáltatáson történő közzétételével a TV2 Zrt., mivel elmulasztotta feltüntetni a videós tartalmak klasszifikációs besorolását a műsorszám műsorkínálatban megjelenítésekor, illetve a felhasználók általi megtekintés előtt – állapította meg szeptember 10-i ülésén a Médiatanács. A testület emiatt a médiaszolgáltatót 100 ezer forint bírsággal sújtotta, míg amiatt, hogy az elmulasztotta feltüntetni a videós tartalmak korhatári kategóriáját a TV2 Play műsorkínálatát tartalmazó felületein is, 200 ezer forint bírságot rótt ki a TV2 Zrt.-re. Az utóbbi jogsértés ismételtségére tekintettel a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét 50 ezer forint bírsággal sújtotta a Médiatanács.

 

Eljárást indított a testület a VOLT Produkció Kft.-vel szemben az internetes Open Air Radio június 19-én 15 óra 1 perctől műsorra tűzött Art TÉR című műsorszámában közreadott burkolt kereskedelmi közlemény közzététele miatt. A műsorban ugyanis a kereskedelmi jelleget a médiaszolgáltató a közönség számára azonosítható módon nem jelölte, tehát a hallgatók megtévesztő módon és nem kereskedelmi közlemény útján találkozhattak a kereskedelmi tartalommal.

 

Az NMHH két ügyben is külföldi társhatósághoz fordult. A Disney Channel korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető jelzéssel tette közzé a Katicabogár és Fekete Macska kalandjai sorozat Szövetkezés című részét május 20-án 13 óra 19 perctől, azonban a hatósági vizsgálat szerint a műsorszám a III. korhatár-kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozik a témaválasztásra és annak feldolgozási módjára tekintettel. Ezért az NMHH értesítette a joghatósággal rendelkező spanyol társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

 

Az Üres ember című horrorfilmet június 21-én 22 órakor sugározta a Super TV2 tizenöt éven aluliak számára nem megfelelő tartalombesorolással, a hatósági ellenőrzés azonban azt állapította meg, hogy a műsorszám az V. korhatár-kategóriába tartozónak minősülne (tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott) az erőszakos jelenetek és a trágár nyelvezet miatt. Erre tekintettel az NMHH értesítette a román társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

 

A műsorkvóta-kötelezett médiaszolgáltatást végző médiaszolgáltatók a műsorkvótákra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzéséhez havi rendszerességgel kötelesek adatokat szolgáltatni a Médiatanács számára.

 

A 2024. január 1. és május 31. közötti időszakban összesen 115 lineáris audiovizuális és 88 lineáris rádiós médiaszolgáltatás után voltak kötelesek havonta adatokat szolgáltatni a műsorkvóta-kötelezett médiaszolgáltatók.

 

Az adatszolgáltatások ellenőrzése alapján összesen két audiovizuális médiaszolgáltató nem teljesítette a kötelezettségét, ezért a velük szemben indított eljárásokban a testület bírságot szabott ki a megállapított jogsértések miatt.