Közmű átírás – online könnyebb

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 1. 21:45

Nem gyakran fordul elő a legtöbb ember életében, viszont ettől függetlenül vannak helyzetek, amikor megkerülhetetlen: a közmű szolgáltatási szerződéseket bizonyos esetekben át kell íratni.

Ez korábban lehetetlennek tűnő feladat volt, hiszen minden egyes szolgáltatónál (víz, gáz, villany, távhő) külön kellett eljárni, ugyanazt a procedúrát tulajdonképpen többször is párhuzamosan végigjárva. Szerencsére a közművek, például az EON villanyóra átírása, az OnlineKozmu segítségével lehet ennél jelentősen egyszerűbb is, ebben a cikkben erről fogunk beszélni.



 

A személyes ügyintézés nyűge

 

A személyes ügyintézés rengeteg mára fölöslegesnek számító kellemetlenséggel járt együtt, elég csak a közmű szolgáltatók ügyfélszolgálatán töltött több órás sorbanállásra gondolni, amit minden egyes szolgáltatás esetében külön-külön el kellett szenvedni. Természetesen minden eset más és más, bizonyára olyan is akadt, aki szerencsésen átverekedte magát viszonylag gyorsan a procedúrán, de hogy ki tartozik a szerencsések közé, az előre kiszámíthatatlan.

 

Mindezek mellett pedig ott a törvény betűje, ami mindnyájunkat arra kötelez, hogy új tulajdonosként, örökösként, megajándékozottként a birtokunkba került ingatlan közművekre vonatkozó szerződéseit átirassuk, méghozzá a rendelkezésre álló határidőn belül. Ez a legtöbb szolgáltatás esetében 15 nap, míg a víz esetében 30 nap áll rendelkezésre, ha nem szeretné a bírságot kockáztatni.

 

A digitalizáció előnyei

 

Fentiek figyelembevételével botorság nem élni a digitalizáció kínálta előnyökkel, a leghatékonyabb megoldás, ha a közművek átírását Ön is online intézi. Ehhez nem kell mást tennie, mint ellátogatni az OnlineKozmu internetes oldalára és követni az utasításokat, hiszen így néhány egyszerű lépésben, alig 20 perc alatt túleshet az egészen.

 

Amennyiben mégis elakadna, nem kell kétségbe esni, hiszen a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a cég munkatársai türelemmel átsegítik az akadályokon.

 

Az is az online ügyintézés vitathatatlan előnye, hogy nem kell minden szolgáltatónál külön eljárni, hanem az ingatlan összes közmű átírását csomagban kezelheti, a közművek átírása egy helyen, egyetlen megbízással megoldható.

 

Mire kell figyelni?

 

Már a birtokbaadáskor figyelni kell a jegyzőkönyv pontos kitöltésére, fontos, hogy a mérőórák állása, illetve gyári száma pontosan szerepeljen, illetve az ingatlanban elérhető közműveket már az adásvételi szerződésben sem árt felsorolni.

 

A közüzemi szerződés módosítása törvény szerint a vevő feladata, viszont a helyzet tisztázása a régi felhasználónak is legalább annyira érdekében áll, hiszen amíg a számlákat az ő nevére állítják ki, addig azok kiegyenlítéséért is ő a felelős, a tartozást rajta kérik számon. 

 

Az online ügyintézést éppen ezért ő is kezdeményezheti, a lényeg, hogy rendelkezzen az új tulajdonostól az OnlineKozmu nevére szóló felhatalmazással, hogy az helyette ügyintézőként a közműszolgáltatóknál eljárjon.