Tisztázzuk: mire való a cement?

forrás: Business Online, 2024. október 1. 20:00

A cement nagy és korszakalkotó találmánya az emberiségnek, ugyanis ez az hidraulikus kötőanyag jelentős mértékben hozzájárult a korábban használt fánál masszívabb és tartósabb építmények megalkotásához. 

A cement, ez a szürke por az építkezők számára egy fontos és általánosan használt anyag, ugyanis a beton, a falazó- és a vakolóhabarcsok kötőanyaga, a betonozási munkálatok legfőbb összetevője. Sokféle típusát ismerjük, a választás attól függ, mihez használjuk, mit betonozunk, illetve természetesen az anyagi lehetőségeink is befolyásolhatják a döntést. 

A Józan Kft. cement termékkínálatában minőségi kínálatot talál az építési és felújítási munkálatokhoz. Az építkezőkben viszont sokszor merül fel a kérdés, hogy milyen cementet kell venniük, ezért cikkünkben erről lesz szó, tartson velünk!

Mióta alkalmazzuk a cementet? 

A feljegyzések szerint már az ókori Rómában használták az opus caementitium néven nevezett természetes kötőanyagot, amivel a betonhoz hasonlóan tartós falazatokat tudtak kialakítani kőzúzalék hozzáadásával.  

A legendás római cementet vulkáni tufa és oltott mész keverékéből állították elő. Annak ellenére, hogy számos, köztük még ma is megcsodálható épület építéséhez használták, a középkorban nem terjedt el a használata. 

Párhuzamosan több tudós is kísérletezett a mesterséges cement előállításával, de erre mégiscsak a 19. században került sor mész és agyagtartalmú kőzetek keverésével, illetve kiégetésével. 

A mai cement ősének tekinthető első portlandcementet 1824-ben szabadalmaztatta egy angol kőműves. Az első magyar cementgyárak az 1860-as években létesültek, és a külföldi piacokra is termeltek. 

A cementjelölések jelentése 

Mivel sokféle cement van forgalomban, ezért különféle egységes jelöléseket alkalmaznak a gyártók. 

A CEM a szabványoknak megfelelő minőségben előállított cementet jelöli, az utána következő római számok pedig az összetételére utalnak. A CEM I a portlandcement, a II a kompozit portlandcement, a III a kohósalakcementet, a IV a puccolán cementet, az V a jelöli.  

A perjel utáni betű a kiegészítő anyagok mennyiségét mutatja, a zárójelben lévő betű a kiegészítő anyagra utal, az azt követő szám pedig a 28 napos kötés után elért nyomószilárdságot (N/mm2) mutatja. A 6. elem pedig a cement szilárdulásának ütemére és a szulfátállóságra vonatkozik. 

Melyek a leggyakoribb cementfajták?

A cement a levegőn és a vízben egyaránt képes megszilárdulni. Sokféle típusa létezik, alapvetően 5 csoportba sorolhatjuk. Legismertebb formája a mészkő és az agyag alapanyagú portlandcement.  

Létezik még a kiegészítő anyagokat tartalmazó rugalmasabb összetett vagy kompozit portlandcement, a kohósalakcement, a puccolán cement, amely javítja a beton szerkezetét. A kompozitcement többféle anyagot tartalmaz. 

Családi házak felületeinek, szerkezeteinek betonozásánál nincs szükség kimagasló nyomószilárdságú és különleges tulajdonságokkal rendelkező betonra, gyors szilárdulásra és kötésre, ezért a CEM II jelölésű, kohósalak portlandcement 32,5-ös nyomószilárdsággal és normál (N) szilárdulással tökéletesen használható.