Bekerült egy magyar internet szolgáltató kínálatába a Starlink

forrás: Prím Online, 2024. október 16. 15:10

Magyarországon egy hivatalos Starlink viszonteladó magyarországi képviselőjeként a Vannet Telekommunikációs Kft. kínálja elsőként üzleti ügyfeleknek magyar nyelvű támogatással a Starlink műholdas internetszolgáltatását. A gyors és rövid késleltetésű technológia a rossz internetellátottságú helyeken és másodlagos, backup szolgáltatásként is új perspektívát nyit a cégek számára.

A műholdas internettel kapcsolatban a legismertebb tény, hogy a földi infrastruktúrától függetlenül képes tényleg tökéletes lefedettséget biztosítani egy adott területen. Ennek megfelelően alakult ki a felhasználási köre.

 

Egyrészről a rossz internetellátottságú területeken vonzó. Magyarországon európai mércével mérve is meglehetősen jó a lefedettség. Ennek ellenére még mindig maradtak fehér foltok: olyan területek, ahová nem értek el a kábelek és kívül esnek az átjátszótornyok hatósugarán is.

 

Másrészről gyakran használják másodlagos internetkapcsolatnak azok a cégek, akik nem akarják megkockáztatni, hogy az adatforgalom bármilyen okból történő leállása miatt káruk keletkezzen. Ha van kézénél tartalék, vagy backup szolgáltatás, akkor az az elsődleges kapcsolat kiesése esetén egyből átveszi annak a helyét. Erre a célra logikus módon nemcsak másik szolgáltatót, másik technológiát is célszerű választani.

 

 

A műholdas internetnek azonban vannak bizonyos műszaki korlátai. Például jellemzően valamennyi ügyfél adatforgalma egyetlen műholdon keresztül bonyolódik, ami korlátozza a felhasználható sávszélességet. 

 

Erre a piacra robbant be az amerikai Starlink, amit az üzleti ügyfelek már magyar céggel szerződve is használhatnak. A Starlink üzleti szolgáltatásait ugyanis egy hivatalos Starlink viszonteladó magyarországi képviselőjeként a Vannet forgalmazza Magyarországon. Újdonságként az eddig hiányzó, magyar nyelvű terméktámogatást és ügyfélszolgálatot is biztosítva mellé.

 

A Starlink vonzerejét adó technológia azzal lépett forradalmit, hogy nem egyetlen műholdon keresztül történik az adatátvitel, hanem több ezren. Az így nyert előnyök versenyképessé teszik a földi telepítésű megoldásokkal.

 

A szolgáltatás például képes akár 350 megabites sávszélességet biztosítani a felhasználóknak és mivel a műholdak a szokásosnál jóval közelebb keringenek a földhöz, ezért nagyon rövid a késleltetés. A netkapcsolat alkalmas gyakorlatilag mindenre, amit a hagyományos megoldások tudnak. Beleértve nagyméretű adatállomány fel- és letöltését és a videókonferenciákat is. Ezekkel a paraméterekkel a hazai vállalkozások legnagyobb részének az igényeit képes kielégíteni.