Hagyományos elemek a modern világban, amit érdemes használni otthonunk szépítéséhez

forrás: Prím Online, 2024. október 1. 21:50

A lambéria a ‘70-es ‘80-as években kezdte megvetni lábát Magyarországon. Hatalmas előnye, hogy bárhová tehető, gipszkartonra, OSB lapra, falra vagy közvetlenül a vakolatra, egy a lényeg, szilárd felület legyen. 

Mostanában ismét reneszánszát éli eme burkolati elem, ismét felfedezték hatalmas előnyét és értékét. Technológia szempontjából lehet modernebb burkolóanyag, de természetesebb aligha!

 

Nagyszerű választás!

 

A lambéria tényleg bárhová és mindenhová felhelyezhető, csupán szilárd felület kell hozzá. Alapanyaga a fa. Úgy is mondhatnánk, hogy élő “biotermék”. Ahogy a Lambéria Pont Fatelep lambéria termékei között is látható, többféle színű, méretű és formájú létezik. 



 

Ami közös bennük, hogy mindegyik fenyőből készült, méghozzá borovi fenyőből vagy lucfenyőből. Egyéb épületek és kivitelezési projektek megkívánhatnak egyéb fából készült lambériát is, amelyek lehetnek hárs, tölgy, éger, kőris és fehér nyár. Ezeket általában szauna építéséhez használják, és ezt is általában csomómentes kivitelben.

 

Erdőből a házba…

 

Felhasználása előtt feltétlenül ki kell szárítani a léceket, ezt lehet hagyományosan szabadtéri szárítókban elterítve, illetve már van kifejezetten a szárításra épített speciális szárítókamra, aminek használatával meggyorsítható a folyamat. 

 

A lécek kiszárítására azért van szükség, hogy ne repedjenek meg. Általában 8-12%-os nedvességtartalomra szárítják, így évekkel később sem lesz velük gond használat közben. A kiszárítást követően jöhet a fa gyalulása, melyet szintén lehet a hagyományos kézi erővel kivitelezni, valamint van lehetőség kifejezetten tömörfának kialakított gyalugéppel is dolgozni, ami egyben profiloz is. 

 

Ez utóbbi szintén megkönnyíti a munkát, hiszen nem kell két részletben foglalkozni vele, hanem egy lépésben elvégzi a munkát a gép. A többfejes gyalugép kialakítja a léc négy oldalán található csapokat és horonyokat, amiknek a segítségével ilyen könnyű a felhelyezése. 

 

Megvételt követően érdemes a lambéria léceket néhány napig a szobában tárolni, hogy felvegyék a hőmérsékletet és az esetlegesen magukba szívott párától és nedvességtől megszabaduljanak. Ezt követően jöhet egy felületcsiszolás, majd az alapozás és a festés vagy lakkozás. 

 

Hová tehető a lambéria?

 

Amint fentebb is olvasható, a lambéria bárhová tehető. De kiválasztása előtt figyelembe kell venni azt a szempontot is, hogy kintre vagy bentre kerülne. Amennyiben zárt térben helyezik el, akkor jó választás a lucfenyő, viszont ha kintre kerül, akkor a borovi fenyő a megfelelő anyag magas gyantatartalma miatt. 

 

Kifinomultabb területeken a csomómentes változatokat ajánlott használni, míg egy rusztikusabb helyen, faházban vagy vendégházban a csomósabb verzió a tökéletes választás. 

 

A lambéria puha anyaga miatt jó döntés gyermekek mellé, de akár hő- és hangszigetelés kiegészítéseként is megállja a helyét. Elhelyezése történhet vízszintesen és függőlegesen is, térd magasságig vagy teljes fal nagyságban, illetve a plafonon.