VARiációk egy cégfejlődésre

, 2001. március 20. 19:00
A vállalkozások evolúciós fejlődésének tipikus jeleit mutatja az a változássorozat, amely az utóbbi hetekben konkrét lépésekben is megmutatkozik a VAR Kft.-nél.
Szinte napra pontosan a megalakulást elhatározó alapító ülés nyolcadik évfordulóján határoztak úgy a cég tulajdonosai, hogy a több irányba is egyforma erősséggel fejlődő vállalkozásnál profiltisztítást hajtanak végre, s csak az eredeti célkitűzéseknek megfelelő tevékenységi köröket tartják meg a VAR keretein belül - a többi ágazat fejlesztését pedig újonnan alapított cégben folytatják.

A VAR Kft. cégstruktúrájának újragondolását nagyban segítette az elmúlt két esztendő akvizíció-előkészítő folyamata: a világ egyik legnagyobb tengerentúli vállalkozása hosszú távon is érdeklődést mutatott a VAR felvásárlása iránt, ennek következtében az amerikai vállalatóriás szempontjai alapján folyamatos belső átvilágítást hajtottak végre a VAR-nál, aminek eredményeként sikerült megrajzolni egy hatékonyabban működtethető, tisztább profilú vállalat kontúrjait.

Így fogalmazódott meg az alapítók körében az a gondolat, hogy a valóban racionálisabban működtethető VAR Kft. vezetését Szabó Péter vegye át, aki előzőleg a cég kereskedelmi igazgatója volt. A korábbi események hatására létrehozott E-trend Kft. tevékenységéből a számítógép-kereskedelem visszakerült a VAR Kft.-hez, míg a szoftverfejlesztés maradt az E-trend főprofilja, és továbbra is Seemann László látja el az ügyvezetői feladatokat. Gasparetz András és Morenth Péter - a VAR Kft. ügyvezetői - a VAR Kft. elődjének számító VAR Computer Bt. "felélesztésével" újonnan létrejövő tanácsadócéget indítanak.

Az átalakulás érdekessége, hogy a régi és az új cég partnerei valószínűleg csak a sajtóból értesülnek majd a változásokról, hiszen a VAR Kft. és az E-trend Kft. a későbbiekben is szorosan együttműködik azokon a területeken, ahol erősíthetik egymást, ugyanakkor önállóan és együttesen új piacok meghódítása is céljaik között szerepel.