ABB: Növekvő rendelésállomány és rekordszintű árrés

forrás: Prím Online, 2024. október 19. 10:10

„Az ABB jó úton halad, és bízom benne, hogy hosszú távon tovább tudjuk optimalizálni az ABB Way működési modellt. A harmadik negyedévben elért jó eredményeinknek köszönhetően felfelé módosítjuk az egész évre vonatkozó árrés-előrejelzésünket, azonban a vártnál gyengébb gyártásautomatizálási piaci kereslet és a meglévő megrendelések teljesítésének kissé lassuló üteme kedvezőtlen hatással volt az árbevétel növekedésére.” – mondta Morten Wierod, vezérigazgató.

 

• Megrendelések: 8 193 millió $, +2%; összehasonlító alapon* +2%   

• Árbevétel: 8 151 millió $, +2%; összehasonlító alapon* +2%   

• Működési eredmény: 1 309 millió $; marzs: 16,1%   

• Üzemi EBITA*:1 553 millió $; marzs*: 19%  

• Alap EPS: $0,51; +8%**  

• Üzemi tevékenységek cash-flow-ja: 1 345 millió $; 0% 

 

KULCSSZÁMOK

 

 

*Az alternatív teljesítménymutatók egyeztetését lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a csatolt 2024. III. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban 

**Az EPS növekedési ráták számítása nem kerekített összegekkel történt.

***Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően). 

 

Vezérigazgatói összefoglaló

 

A harmadik negyedévben az eredménykimutatásunk gyakorlatilag minden tétele pozitívan alakult az előző évhez képest. A számok alapján kijelenthető, hogy az Energetika üzletágunk kiváló eredményei bőven ellensúlyozzák a Robotika és Gyártásautomatizálás, valamint az E-mobilitás területén tapasztalt gyengébb teljesítményt. Annak ellenére, hogy néhány üzletág nem az optimális teljesítményt nyújtotta, ismét rekordszintű, 19,0%-os üzemi EBITA-árrést értünk el. Az üzemi tevékenységből származó cash flow gyakorlatilag stabil maradt, értéke 1,3 milliárd dollár volt. Az idén eddig felhalmozott 2,6 milliárd dolláros szabad cash flow szintje kedvező helyzetet teremt számunkra ahhoz, hogy elérjük az idei évre kitűzött célunkat, amely minimum 3,7 milliárd dollárt irányoz elő.

 

 

Mindent egybevetve a book-to-bill aránya pozitív, 1,01 volt, amit az Energetika és a Folyamatautomatizálás üzletágak teljesítménye támogatott. A beérkezett rendelésállomány 2%-kal nőtt (összehasonlító alapon 2%-kal), a rövid ciklusú megrendelések volumene javult, míg a nagy értékű megrendelések volumene a tavalyi csúcsszinthez képest csökkent. A különböző ügyfélszegmenseket vizsgálva az adatközpontok, a közművek és az infrastruktúra területén erős keresletbővülést tapasztaltunk, azonban a gyártásautomatizálási területen működő gépgyártók gyengébb kereslete nagy kihívást jelentett számunkra. 

 

Az árbevétel 2%-os (összehasonlító alapon 2%-os) növekedése alacsonyabb volt a vártnál, ami elsősorban a gyártásautomatizálási tevékenységünkhöz, de bizonyos mértékig a Hajtások üzletágunk teljesítményére is visszavezethető. Az üzemi EBITA-árrés vonatkozásában a 19,0%-os eredmény jobb volt a negyedévre vonatkozó várakozásoknál. Ez az árrés három üzletágunkban, éves alapon mérve határozott növekedést jelez, ami ellensúlyozta a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletág, valamint az E-mobilitás divízió gyenge teljesítményét. Ezt a kedvező eredményt az eredetileg vártnál alacsonyabb Corporate költségek is támogatták.

 

A közelmúltban két felvásárlást is lezártunk. Az egyik a Födisch Groupé volt a Folyamatautomatizálás üzletág Mérés és Elemzéstechnika divíziójában. Bár mérete szerény, de kibővíti kínálatunkat a fejlett ipari kibocsátásmérési és elemzési megoldások terén, és hozzávetőlegesen 55 millió dolláros éves bevételt jelent. A másik az Energetika üzletág területén történt, ahol a Szerviz divízió felvásárolta a SEAM Groupot, amely az ipari és kereskedelmi épületek piacán tevékenykedő, amerikai székhelyű vagyonkezelési és tanácsadási szolgáltató. Az ügylet kiegészíti a már meglévő szolgáltatási kínálatunkat, és hozzávetőleg 90 millió dolláros éves bevételt jelent.

 

 

Augusztus 1-től új üzletági elnökeink vannak: Giampiero Frisio az Energetika üzletágban és Brandon Spencer a Hajtások üzletágban. Mivel mindketten belsős kinevezettek, így azonnal bele tudták vetni magukat a munkába, és tudom, hogy nagy lendületet adnak majd a csapataiknak. Magam is az első hónapjaimat töltöttem a vezérigazgatói pozícióban. Az ABB a meghatározó energiaforrássá váló villamosenergiát, valamint az automatizáláson keresztül megvalósuló erőforrás-hatékonyságot érintő világméretű trendek középpontjában áll. Jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre az ABB Way működési modellünk révén, és úgy gondolom, hogy mostantól finomhangolhatjuk azt, és még további hasznot remélhetünk tőle. Ahogy korábban is mondtuk, növeljük a K+F-et és a beruházásainkat a nyereséges növekedés támogatása érdekében. Van még mit tennünk annak érdekében, hogy az M&A teljes mértékben integrálódjon működéskultúránkba, miközben céljainkat továbbra is elérjük. Véleményem szerint az ABB még mindig nem érte el teljesítménye maximumát. 

 

Kilátások

 

2024. negyedik negyedévében összehasonlító alapon egy számjegyű, alacsony és közepes közötti növekedést, a korábban is már tapasztaltak szerinti negatív bill-to-book arányt, illetve az aktuálisnál alacsonyabb üzemi EBITA-marzsot várunk.  

 

2024. teljes évére pozitív bill-to-book arányt, összehasonlítható alapon 5% alatti bevételnövekedést várunk, az üzemi EBITA-marzs pedig valamivel 18% feletti lesz.