Miért ajánlott rendszeresen hibiszkuszteát fogyasztani?

forrás: Prím Online, 2024. december 1. 22:52

A fenti kérdésre a válasz egyszerű: azért, mert a hibiszkusztea rendszeres fogyasztása mérsékelheti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Ez pedig nagyon lényeges információ, amit érdemes komolyan venni.

A hibiszkusztea vizsgálata

 

A Hibiscus sabdariffa, közismertebb nevén a hibiszkusz tea, egy egyéves, bokros növény, ami a Malvaceae családba tartozik. Nagy mennyiségben termesztik számos afrikai és délkelet-ázsiai országban, ahol általában teaként fogyasztják vagy a hagyományos gyógyászatbanó alkalmazzák. A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzése is foglalkozik az egyes teák és növények élettani hatásaival, segítve ezzel a természetes forrásaink kiaknázását, illetve a vegán életmód folytatását.



 

2022-ben jelent meg egy tanulmány, amit Ellis és munkatársainak a vizsgálati eredményeit tartalmazza a hibiszkusz vérnyomásra és kardiometabolikus markerekre gyakorolt hatásáról. A tanulmányban részletesen áttekintették mindazokat a klinikai vizsgálatokat és kísérleteket, amelyek a hibiszkusz vérnyomásra, koleszterinszintre, glükózszintre és más kardiometabolikus markerekre gyakorolt hatását értékelte. 

 

A hibiszkusz tea hatásai – a vizsgálat eredményei

 

A metaanalízisbe 17 randomizált-kontrollált vizsgálatot vontak be, amelyek időtartama 4 hét és 90 nap között volt, és amelyek során a hibiszkuszkivonat különböző adagjait használták.

 

A kutatók az eredmények alapján azt a következtetést vonták le, hogy a hibiszkusz jelentős mértékben csökkenti a szisztolés vérnyomást és a diasztolés vérnyomást is. A randomizált kontrollált vizsgálatok szerint a hibiszkusz szignifikánsan csökkentette a szisztolés vérnyomást, ami így átlagosan 7,1 mmHg-el mérséklődött.

 

A hibiszkusz rendszeresen fogyasztva mérsékelte az összkoleszterin, az LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét is. Például azon résztvevőknél, akik több mint 4 héten keresztül legalább 500 mg hibiszkuszt fogyasztottak, nagymértékben csökkent az összkoleszterin és az LDL-koleszterin szintje.

 

A kutatók a hibiszkusz hatásával két diétát is összehasonlítottak

 

Ezek közül az egyik a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta volt, amelyet eleve a magas vérnyomás csökkentésére alakítottak ki, és a hatásosságát már számos kutatás alátámasztja. A másik diéta pedig a koleszterinszint csökkentésére irányuló étrend volt, amit szintén a hivatalosan elfogadott irányelvek ajánlanak.

 

Az elemzés eredményei szerint azoknál az embereknél, akik hibiszkuszt fogyasztottak, pozitívabb változások mentek végbe a vérzsírok szintjében, ideértve az LDL-koleszterint, az összkoleszterint, a triglicerideket, a HDL-koleszterint, mint azon személyeknél, akik önmagában csak a koleszterincsökkentő diétát követték. A vérnyomáscsökkentésben pedig a hibiszkusz és a DASH diéta kombinációja bizonyult hatékonyabbnak, mint önmagában a DASH diéta.

 

Tehát a hibiszkusz fogyasztása kedvezően hathat a szív- és érrendszeri egészségre. Fogyasszuk rendszeresen!