X-commerce a Fornaxtól

Kovács Attila, 2001. június 15. 07:46
A sajtó képviselőinek június 14-én mutatkozott be a Fornax Rt. X-Commerce divíziója. Az x-commerce egy új irányzat a mobil eszközökhöz és a hangfelismeréshez kapcsolódó tartalomszolgáltatások kialakítására.
A tájékoztatón először Lévay Örs vezérigazgató-helyettes ismertette a Fornax alapadatait: a 108 fős cég tavalyi árbevétele 2 milliárd forint volt. Fő profiljuk a tőzsdei adatszolgáltatás, amelyet sok professzionális felhasználó (pl. .Magyar Rádió, GE, Matáv, Cora, stb.) és nem professzionális ügyfél vesz igénybe. Kereskedelmi tevékenységük során távközlési berendezéseket szállítanak. 2000 júliusában a görögországi központú Intracom a Fornax többségi tulajdonosa lett. Az anyavállalat Görögország legnagyobb távközlési berendezéseket gyártó és informatikai cége, a 23 vállalatból álló cégcsoport Európán kívül a Közel-Keleten és Észak-Amerikában is működik.

Az x-commerce egy új irányzat a mobil eszközökhöz és a hangfelismeréshez kapcsolódó tartalomszolgáltatások kialakítására, ehhez az e-commerce (az internethez kapcsolódó üzleti megoldások), az m-commerce (a mobiltelefonon végezhető kereskedelem) és a v-commerce (a hangfelismerés technikáját alkalmazó szolgáltatások) területeit fogja össze. A Fornax Európában az elsők között fejlesztett ki és helyezett üzembe m-business megoldást, egy mobiltelefonon alapuló kereskedelmi rendszert. A Westel Mobil Távközlési Rt., az Equitas Bróker Rt. és a Fornax Rt. közös üzemeltetésben működteteti az SMSBroker nevű, mobiltelefon (ill. SMS) alapú komplex brókerszolgáltatást, amely a magyar piacon elsőként nyújt lehetőséget az Értéktőzsdén forgalmazott összes részvény adás-vételére, árfolyamok figyelésére és lekérdezésére. További információ: www.smsbroker.hu