Régi PC-k új szerepben

Girnt József, 2001. augusztus 10. 15:26
A személyi számítógépek elavulásának ideje egyre rövidebb, elemzők szerint ma már egy új típus fél év alatt "amortizálódik" vagy továbbfejlesztésre szorul. Sokan megborzongva tekintenek a 486-os gépekre, a 386-osok a múlt ködébe vesztek, a 286-osok és az XT-k pedig már a bontókban sem bukkannak fel - holott ezek az elavult (?) gépek is használhatók internetezésre, e-mailezésre, igaz, bizonyos korlátokkal. (Az XT típusokkal nem foglalkozunk, ezek mára valóban kihalt rendszerek, és bár a DOS-os megoldások működnek 286-os komputereken, legalább 386-os gépeket ajánlunk az egyszerűbb és fejlettebb memóriakezelés miatt.)
A régi PC-ket azonban érdemes "leporolva" újra munkába állítani, akár második vagy ideiglenesen használt gépként. Habár a régi eszközökön futtatható programok használatakor le kell mondanunk a kényelemről és a grafikus felületekről, de az alapfunkciók tökéletesen elérhetők, ráadásul a szoftverek jogtiszták.

(Az egyik legjobban használható programot, a ZSMTPOP-ot Gráf Zoltán, a ZX Spectrumra készített legendás Zotyocopy másolóprogram szerzője írta - ugyanis nem talált a célnak megfelelő, kisméretű, de gyors szoftvert.)

A régebbi gépeken nélkülözhetjük az MS-DOS különböző változatait is, mert a világhálóról több olyan - úgynevezett freedos - változat letölthető, amely otthoni, nem üzletszerű használatra ingyenes, és többnyire felülről kompatibilis a megvásárolható változatokkal.

Telepítési sorvezető

Az alábbi leírást főleg a modemmel levelezők használhatják, de a jártasabbak alkalmazhatják akkor is, ha fix hálózatos internetelérésük van, például a munkahelyen. A szükséges programok beszerzéséhez meg kell kérni egy olyan ismerőst, aki rendelkezik internet-hozzáféréssel, hogy töltse le a Pegazus Mail 3.50 levelezőprogramot, a ZSMTPOP-ot (www.zotyo.hu), a DOS PPP 0.6 tárcsázóprogramot és a hálózati kártyához szükséges packet drivert (lásd keretes cikkünket), és jó, ha előre tudjuk: a szoftverek telepítéséhez szükségünk lesz a PKUNZIP kitömörítő programra is.

A ZSMTPOP csomag nemcsak levelezésre használható, hanem tetszőleges internetes programokat is használhatunk a segítségével (például Telnet, FTP, Lynx stb.).

Az installálás első lépe seként hozzunk létre egy átmeneti könyvtárat (pl. c:\tmp), ha még nincs, és másoljuk ide az öszszes szükséges fájlt. (A 2.07-es ZMINST még PMAIL340.ZIP nevű állományt keres, ezért a PMAIL350.ZIP-et át kellett nevezni PMAIL340.ZIP-re. A 2.08-as és a nagyobb verziószámú ZMINST már mindkét néven megtalálja a tömörített állományt).

Csomagoljuk ki a ZSMTPOP csomagból a telepítőprogramot, és indítsuk el a telepítést a ZMINST futtatásával. A program megkérdez néhány paramétert, majd létrehozza a megadott meghajtón a \NET könyvárat, valamint néhány alkönyvtárat, és azokba másolja a konfigurációs fájlokat. A levelezéshez meg kell adni legalább egy felhasználót - ezt megkönnyítendő a program első futtatásakor a telepítés után automatikusan átvált "userdefiniálás" módba. Ha később futtatjuk a ZMINST-t, akkor pedig észreveszi, hogy a levelezőrendszert már telepítettük, ilyenkor van mód új felhasználó felvitelére.

A felhasználó és az internetszolgáltató adatainak bevitele után a ZMINST létrehozza a C:\NET\USER\FELHASZNÁLÓNÉV alkönyvtárat és a szükséges konfigurációs állományokat.

A használathoz szükséges összes fontos batchfájl a C:\NET könyvtárba kerül.

Az első levél

Levélírásához a LEVEL.BAT-ot kell futtatnunk, ami indítja a Pmail programot, megadva a felhasználó nevét is (pl.: LEVEL FELHASZNÁLÓNÉV). Kilépés után - ha írtunk levelet - figyelmeztet, hogy azt küldjük el.

A levelek elküldésére és letöltésére a POSTA.BAT használható a POSTA FELHASZNÁLÓNÉV formában. A POSTA.BAT automatikusan intézi a szolgáltató felhívását, a levelek leszedését és elküldését, a kommunikáció végén pedig bontja a vonalat. Ha érkeztek levelek, elindítja a Pmailt, hogy megnézhessük azokat.

A Pmaillel lehetőség van ékezetes levelek küldésére és fogadására is, a program képes a legelterjedtebb kódolások helyes megjelenítésére - alapértelmezésben Quoted-Printable kódolással küldi az ékezetes karaktereket. Beállítható, hogy milyen karakterkészlettel menjen a levél (például ISO-8859-2), és konvertáló táblákkal leírhatjuk, hogy az általunk használt kódkészlet karaktereit (például CWI, 852) hogyan kell a kívánt kódokká konvertálni.

A telepítőprogram (ZMINST) rákérdez az ehhez szükséges paraméterekre, és beállítja azokat. A levelezőprogram általában jól kezeli a többrészes, csatolt állományokat (attachment) tartalmazó leveleket, ilyeneket küldhetünk is a levélírás közben megnyomott F7, majd Ins billentyűvel.

Ha több e-mail címünk is van, megtehetjük, hogy bejelentkezünk a szolgáltatóhoz, és a kapcsolatot felhasználva letöltjük a különböző címekre érkezett leveleinket, ekkor azonban az öszszes küldemény egy helyre kerül, s együtt lehet azokat kezelni.

E megoldás hátránya, hogy amikor válaszolunk egy ilyen levélre, minden feladói helyre az eredetileg beállított e-mail cím kerül. Ha ez zavaró, akkor a \NET\USER\FELHASZNÁLÓNÉV\ZSMTPOP.CFG fájl végéhez újabb sorokat kell írni. (Ebben az állományban található, hogy mely szerverről, milyen usernévvel és jelszóval kell letölteni a leveleket.)

Működési háttér

A régebbi PC-k felhasználóinak többségét érdekli a szoftverek logikai felépítése, ezért néhány szóval jellemezzük a működést is.

A POSTA.BAT megvizsgálja, hogy van-e már élő internetkapcsolat. Ha úgy találja, hogy nincs, akkor meghívja a PON.BAT-ot, hogy az hozza létre, megadja, hogy melyik userről van szó, és létrehozza a kapcsolatot a szolgáltatóval.

Először meghívja a C:\NET\PPP\EPPPD.EXE-t úgy, hogy a user könyvtárában levő konfigurációs fájlt adja meg (C:\NET\USER\FELHASZNÁLÓNÉV\PPPDRC.CFG).

Miután az EPPPD sikeresen lefutott, továbbra is a memóriában marad, és attól kezdve működik a packet driverünk, ami mindennek az alapja. Az EPPPD létrehoz egy IP-UP.BAT fájlt, amelyet lefuttatva beállítódik az MYIP környezeti változó. Ezt annak jelzésére használja a program, hogy van-e már élő internetkapcsolat. Az EPPPD jó tulajdonsága, hogy képes a BOOTP-kérésekre válaszolni, így nem kell a konfigurációs állományokkal vesződni, a programok egy BOOTP-kéréssel megtudhatják az IP-címüket, a netmaszkot, a gatewayt, a nameszervereket.

A ZSMTPOP\GETSEND.BAT veszi át és küldi el leveleinket (a ZSMTPOP programot használja). A batch formátumra csak azért van szükség, hogy a ZMINST program egyszerűen tudja tárolni azokat a paramétereket, amelyeket a telepítésnél beállítunk (például CWI vagy 852-es kódkészlet). Ha a kapcsolat létrejött, akkor meghívja a C\NET\ZSMTPOP\GETSEND.BAT-ot, amely elvégzi a levelek leszedését és elküldését.

A folyamat végén a POFF.BAT-nak adja át a vezérlést, amely megszünteti a kapcsolatot.