Új makróvírusok veszélyeztetik a Powerpointot és az Excelt

FeriMesz FeriMesz, 2001. október 8. 22:35
Peter Ferrie, a Symantec munkatársa utalt rá: a Microsoft szükségét érzi, hogy írásban hívja fel a figyelmet a legújabb makróvírusok veszélyeire. Ezek az új vírusok megkerülnek több olyan, az Excel és Powerpoint programokba épített, eddig hatásosnak bizonyult biztonsági óvintézkedést, amelyek feladata a makrók önálló futásának megakadályozása és a felhasználó értesítése, amennyiben az adott dokumentumban makrók találhatók.
A legújabb ilyen vírusok a következő programok számára jelentenek veszélyt: Microsoft Excel 2000 for Windows, Microsoft Excel 2002 for Windows, Microsoft Excel 98 for Macintosh, Microsoft Excel 2001 for Macintosh, Microsoft PowerPoint 2000 for Windows, Microsoft PowerPoint 2002 for Windows, Microsoft PowerPoint 98 for Macintosh és Microsoft PowerPoint 2001 for Macintosh.

A figyelmeztetéssel párhuzamosan már hozzáférhetőek a makróvírusokat kiküszöbölő patchek a fent felsorolt programokhoz. A Microsoftot már 2001. június 26-án figyelmeztették a biztonsági résre.

Az Excelben és Powerpointban találhatóhoz hasonló rést találtak a Microsoft Wordben is, már ehhez is létezik patch, a hibát 2001. június 21-én kijavították. A Microsoft mégis azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy az akkori Word-patchen kívül minden újabbat is másoljanak gépükre.

A helyzet azon felhasználók számára igazán kellemetlen, akik a 2000-es verziónál régebbi Microsoft Windows Office-t, illetve 98-asnál régebbi Mac-változatot használnak - számukra már nem nyújt technikai segítséget a vállalat, így patchek sem állnak rendelkezésre, és azt sem lehet biztosan tudni, hogy nincs-e azokban a programokban is ilyen makró-biztonsági rés. A Symantec azt javasolja, hogy ezeket a régebbi programokat már ne használják, vagy frissítsék.