BAAN rendszer a Mecseki Erdészeti Rt-nél

Kovács Attila, 2002. január 29. 13:01
A vevők és a piac által támasztott követelmények elengedhetetlenné tették egy korszerű, integrált vállalatirányítási rendszer kiépítését a Mecseki Erdészeti Rt-nél. Ez a rendszer a BAAN, mely általánosan megfogalmazott modelleket, módosítható folyamatokat tartalmaz, és alkalmas a legszélesebb körű ágazati igények kielégítésére – hangzott el az rt. január 29-én a rendszer üzembe állításáról szóló pécsi sajtótájékoztatóján.
Az erdészeteknek gazdasági tevékenységet kell folytatniuk, másrészt el kell látniuk a vagyonkezelési feladatokat is. A vagyonkezelési funkció ellátásához szükség van az erdőállomány nyilvántartására és annak a teljes rendszerbe integrálására. A meglévő számviteli és számítástechnikai rendszer ezt már nem tette lehetővé. A vállalat átfogó informatikai koncepciót dolgozott ki, és három fő fejlesztési területet (valós idejű adatcsere, vállalatirányítási rendszer, térinformatikai rendszer) jelölt ki.

A fenti követelményeknek a folyamat alapú gondolkodásmódot képviselő BAAN rendszer felelt meg, így ezt építtette ki a Mecseki Erdészeti Rt. a Datorg Team Kft-vel, amely az erdészetek számára fejlesztett ágazat-specifikus BAAN megoldást adott át.

Pénzben megfogható gazdasági előnyöket már a bevezetés előtt sem várt a részvénytársaság vezetése, ám – mint azt a sajtótájékoztatón is megerősítették - az áttételes gazdasági haszon miatt mindenképpen megérte a BAAN beüzemelése.