Nem lesz jelentős változás Európában 2008 előtt a 3G-ben

Kollár Csaba, 2002. december 17. 19:23
Az Európai Uniós hivatalnokok nyilatkozataira alapozva szakértők úgy gondolják, hogy nem lesz jelentős változás a 3G területén 2008 előtt Európában.
Az EU képviseletében a German Focus magazinnak nyilatkozó Erkki Liikanen elmondta, hogy "az európai mobilszolgáltatóknak sokat kell várniuk, hogy az előzetesen milliárdos nagyságrendű 3G-s befektetéseik megtérüljenek. Ez azt is jelentheti, hogy az elvárthoz képest kevesebbet fordítanak fejlesztésekre, ami ahhoz vezethet, hogy az UMTS tömeges elterjedésére még legalább hét évet várnunk kell."

A hivatalnok szerint jelenleg azok a telefonok népszerűek, melyek a meglévő hálózatok tulajdonságait kihasználva nyújtanak értéknövelt szolgáltatásokat, mint pl. a fényképezés és a fényképküldés mobiltelefonok segítségével.

Független szakértők többször kritizálták már azt a gyakorlatot, amit Európában a kormányok követnek. Egyfelől azt, hogy nagyon magas összegben állapítják meg 3G licence-díjakat, másfelől, hogy az egyes országok kormányai által kiírt díjak között nagyon nagy különbségek vannak.

A felvetésre Liikanen úr kifejezte az EU azon határozott szándékát, hogy harmonizálni szeretnék az UMTS licencekkel kapcsolatos eljárásokat Európa szerte, de ez nehezen megy, mivel "a tagállamok foggal, körömmel harcolnak ellene".