A versenytársak bírálják a Microsoft MPEG-4 licencelését

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán, 2003. január 11. 08:48
Az MPEG-4 technológia mögött álló piaci résztvevők keményen bírálják a szoftveróriás nemrég nyilvánosságra hozott licencelési ajánlatát, szerintük az árazás kizárja a piaci versenyt.
Miután történetében először a Microsoft licencelhetővé tette média-technlógiáját és rendszerein alkalmazott dekódolóit, beleértve az MPEG-4-et is, a rivális cégek a túl alacsony árazás miatt panaszkodnak. A Microsoft 10 centet kér a dekódolóért, 20 centet a kódolóért, és a kettőért együttesen 25 centet. Az MPEG LA, mely az MPEG-4 szabványainak jó részét birtokolja, 25-25 centet kér a kódolóért és a dekódolóért, a kettőért együtt pedig 50 centet. A szoftveróriás kritikusai szerint az árak túlzó csökkentése megakadályozza a formátum természetes terjedését, és hogy az az előd MPEG-2-höz hasonlóan bevett, általánosan használt megoldás legyen az egész iparágban.

Tulajdonképpen amíg a Microsoft Windows technológiájának saját operációs rendszerén túli terjedését reméli, a többiek éppen ettől félnek. Ahogy a digitális kamerákhoz való médiaszoftverek gyártásával foglalkozó iVast vezérigazgatója, Elliot Broadwin megfogalmazta: "Minden kamera oldalán ott lesz a Windows logo, vagy minden DVD-nek képesnek kell lenni lejátszásra Microsoft Windows Media formátumban?"