DoCoMo: határozott léptek a 4G irányába

Kollár Csaba, 2003. május 29. 09:01
[smallimage 1 left] Elemzők véleménye szerint az NTT DoCoMo lehet a világon az első olyan telekommunikációs szolgáltató, amelyik egy teljesen működőképes negyedik generációs mobiltelefonos rendszernek kezdheti el a tesztjeit.
A tesztekre a jokoszukai fejlesztési és kutatási központban kerülhet sor, így a kutatók megnézhetik, hogy a nagy sebességű adatátvitel (többek között a letöltések) mekkora sebességgel valósíthatók meg.
A DoCoMo állítása szerint a 4G rendszereknél az adatátviteli sebesség elérheti letöltésnél a 100 mbps-t, míg a feltöltésnél a 20 mbps-t. A vállalat abban is bízik, hogy sikeres tesztüzeme alapján egy világméretű 4G szabványra is ajánlást tehet. Ennek érdekében már elkezdték a tárgyalásokat az ITU (Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség) rádiókommunikációs tagozatával.

A vállalat közleménye szerint a tesztüzemben a VSF-OFCDM (Variable Spreading Factor Orthogonal Frequency and Code Division Multiplexing) technológiát használják, melynek legnagyobb előnye a nagy sebesség.