P2P-felhasználók ezreit fenyegetik a lemezkiadók

Tóth Kristóf, 2003. június 27. 08:31
[smallimage 1 left] Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) bejelentette, hogy a szövetség fel fogja kutatni a nagyszabású illegális fájlcserét folytató felhasználókat, és pert indít ellenük.
Miután az amerikai bíróság a közelmúltban arra kötelezte a Verizon Communicationst, hogy adja ki a lemezkiadóknak azon előfizetőinek személyes adatait, akik a közelmúltban nagyszabású illegális fájlcserét folytattak számítógépükről, a lemezkiadók érdekvédelmi szervezete bejelentette, hogy a jövőben jelentős erőket mozgósít a fájlcserélők ellen. A RIAA a jövőben komoly erőfeszítéseket kíván tenni a jelentős online zenefájlcserét folytató felhasználók elleni bizonyítékok megszerzéséért, és felelősségre vonja őket a törvénysértő tevékenységért.

"Ahogy megkezdjük a bizonyítékok begyűjtését, azok a felhasználók, akik továbbra is felhasználók milliói számára teszik elérhetővé a szerzői jogok által védett zeneszámokat, szembe kell majd nézniük a jogi következményekkel, amely polgárjogi pert, bizonyos esetekben pedig akár büntetőpert is jelenthet" - mondta Cary Sherman, a Record Industry Association of America (RIAA) elnöke.

A szervezet a jövőben folyamatosan vizsgálni fogja a különféle fájlcserehálózatok működését, és behatárolja azokat a felhasználókat, akik nagyszabású fájlcserét folytatnak. A szövetség ezután bírósági engedélyt fog kérni a felhasználók adatainak internetszolgáltatóktól való megszerzéséhez. A RIAA az első pereket augusztusra várja.

Mark Radcliffe szerzői jogi ügyvéd szerint a RIAA lépése egyáltalán nem meglepő a bíróság közelmúltbeli, kedvező ítéletét követően. Mint Radcliffe azonban hangsúlyozza, a lemezkiadóknak meg kell találniuk a szükséges egyensúlyt az illegális fájlcserélők üldözésében, mivel egy eltúlzott lépéssel még meglévő vásárlóikat is könnyen elidegeníthetik. "Ez egy meglehetősen veszélyes stratégia, mivel saját vásárlóidat fenyegeted és pereled" - mondta a Palo Altó-i (Kalifornia) Gray Cary Ware & Friedrich ügyvédje.