HP-megoldás az MKB számlavezető rendszeréhez

forrás Prim Online, 2003. július 6. 12:06
A Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) a HP-t választotta új integrált számlavezető rendszeréhez szükséges informatikai infrastruktúra szállítójául.
Az erről szóló megállapodást Erdei Tamás, az MKB Rt. elnök-vezérigazgatója, Peter Blackmore, a HP első alelnöke és dr. Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója írta alá.

A megoldás alapja két 16 processzoros HP Superdome kiszolgáló, két HP StorageWorks XP1024 lemezes tároló és négy darab 128 portos Brocade switch. A HP Magyarország szakemberei részt vesznek az új számlavezető rendszer bevezetésében, illetve hibaelhárító és hibamegelőző szolgáltatásokat nyújtanak (mint például kevesebb mint 4 óra garantált hardverjavítási idő), melynek eredményeképpen minimum 99,9%-os rendszer rendelkezésre állást garantálnak. Az új rendszer számítási kapacitása - a HP Adaptív Infrastruktúra kezdeményezésének megfelelően - további processzorok bekapcsolásával bármikor igény szerint növelhető.

A Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. rendszere eddig Open VMS és Tru64 Unix platformokon futott, amit az utóbbi tíz évben folyamatosan a Digital, majd a Compaq Magyarország, végül 2002 óta a HP Magyarország támogatott és bővített. Az MKB tavaly döntött egy új corebanking (integrált számlavezető) rendszer, a Temenos vállalat Globus szoftverének bevezetése mellett. Az elmúlt év során a bank elvégezte a specifikációs és adatgyűjtési feladatokat, majd decemberben pályázatot írt ki az infrastruktúra szállítására.

A HP Magyarország szakemberei Böblingenben, a vállalat németországi tesztközpontjában teljes körű tesztelésnek vetették alá a Superdome szervereken, HP-UX operációs rendszeren futó banki alkalmazást, s figyelemre méltó eredményeket értek el. A rendszer teljesítménye minden tekintetben megfelelt az MKB Rt. elvárásainak, így a Bank a HP megoldását választotta.

Az MKB Rt. új integrált számlavezető rendszeréhez a HP két, egyenként 16 PA-RISC 8700+ processzorral szerelt HP Superdome szuperszámítógépet, egy szoftverfejlesztéshez használható HP rp7405 kiszolgálót, illetve négy darab 128 portos Brocade hálózati switchet szállít. A 2 db HP StorageWorks XP1024 lemezes tároló alrendszert (egyenként közel 3,5TB kapacitással) úgy alakítja ki a HP, hogy a jövőben a bank teljes adatállományának kiszolgálására képes legyen. A HP szakemberei természetesen aktívan részt vesznek a Globus infrastruktúrájának kialakításában, s folyamatosan segítik tanácsadással a projekt sikerességét.