Kiadók: a nagyszabású fájlcserélőket üldözzük

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 21. 09:52
[smallimage 1 left] A lemezkiadók szerint a társaságok kalózellenes hadjárata nem célozza azokat a felhasználókat, akik egy-egy alkalommal jogtalanul töltenek le zeneszámot. A kiadók célja a nagyszabású fájlcserét folytató felhasználók felkutatása.
Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) levélben tudatta Norm Coleman amerikai szenátorral, hogy a kiadóknak nem áll szándékában pert indítani az egyes fájlcserélők ellen, és csak azokat a felhasználókat vonja felelősségre, akik tevékenységükkel különösen nagy kárt okoznak.

"A RIAA azok ellen gyűjt bizonyítékokat, illetve azon felhasználók ellen indít pert, akik jelentős mennyiségű szerzői jogvédelem alatt álló zenét tesznek jogtalanul elérhetővé mások számára" - írta Cary Sherman, a szövetség elnöke.

Az internetszolgáltatók, jogvédő szervezete, és egyes törvényhozók a közelmúltban aggodalmukat fejezték ki a RIAA azon programja kapcsán, amelynek keretében a lemezkiadók több mint ezer felhasználó személyes adatainak kiadását követelték az internetszolgáltatóktól.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége ez idáig 1075 esetben kérte az internetszolgáltatóktól a különösen nagy kárt okozó felhasználók azonosítását. A kiadók állításuk szerint ezen kérelmek mindegyikét eljuttatták Coleman irodájába is.

A RIAA egyik szóvivője szerint az első perek augusztus végére, illetőleg szeptember elejére várhatóak a megszerzett információk kapcsán.

A szervezet speciális szoftverrel folyamatosan felügyeli a fájlcsere hálózatokat, és kiszűri azon felhasználókat, akik nagymennyiségű zenét tesznek elérhetővé mások számára. Az így megszerzett adatokat a RIAA egyik munkatársa személyesen ellenőrzi, és ha bebizonyosodik a nagyszabású jogsértés, a szövetség a felhasználó adatainak kiadását kéri az érintett internetszolgáltatótól.