Tartanak a fájlcserélők a lemezkiadóktól?

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 22. 12:10
Az NPD Group friss jelentése szöges ellentétben áll egy korábbi felméréssel, amely szerint a lemezkiadók perrel való fenyegetése nem riasztotta vissza az internetezőket a zenefájlok illegális terjesztésétől.
Az NPD Group csütörtökön kiadott jelentése szerint májusban jól érzélkelhetően csökkent az internetes fájlcserehálózatok forgalma, amely nagyjából egybeesik az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (RIAA) azon bejelentésével, mely szerint a szervezet a jövőben pert kíván indítani a jelentős illegális fájlcserét folytató internetezők ellen.

Az NPD adatai szerint május és június között 14,5 millióról 12,7 millióra csökkent az illegális online fájlcserét folytató háztartások száma.

A RIAA jogi lépéseinek alapját az a bírósági határozat képezi, amely alapján az amerikai internetszolgáltató Verizon Communications áprilisban kénytelen volt kiadni két, nagyszabású illegális zeneterjesztést folytató felhasználójának az adatait a lemezkiadók számára.

Bár az NPD nem tudott közvetlen kapcsolatot találni az illegális zeneletöltések hirtelen csökkenése és a RIAA jogi lépései között, a piackutató cég szerint a jelenség több, mint véletlen egybeesés. "Nem tudjuk kategórikusan kijelenteni, hogy kizárólag a RIAA jogi lépései állnak a zeneletöltések csökkenése mögött, de véleményünk szerint többről van szó, mint szezonális visszaesésről" - közölte Russ Crupnick, az NPD elnökhelyettese. "Ez a visszaesés jóval erőteljesebb, mint amit az offline zeneiparban regisztráltunk" - tette hozzá a szakértő.