Népszerű a mobilparkolás Ausztriában

Kollár Csaba, 2003. október 10. 21:44

Az október 1-én Bécsben indított mobilparkolás a rövid idő leforgása
alatt is a legnépszerűbb m-kereskedelmi szolgáltatás lett Ausztriában.
Az első hét napban 20.604 mobilparkolási jegyet vettek, ilyen jellegű
fejlődésre eddig még – állítják osztrák szakértők – még nem volt példa
az országban.
A mobilparkolási rendszert Bécs városa finanszírozta, a technikai megvalósításban a Siemens, illetve a Mobilkom Austria mobilszolgáltató vett részt, így együttműködésük eredményeként az osztrák főváros lakossága a parkolási díjakat már mobiltelefonjukon keresztül is kifizetheti. Hasonló elveken működő rendszert korábban már sikeresen indítottak útjára Szingapúron és Ausztráliában.

Elemzők azért is emelik ki az Ausztriában most indított szolgáltatás sikerét, mivel a fogyasztók (mobiltelefon vásárlók) továbbra is ódzkodnak a mobiltelefonon keresztül igénybe vehető szolgáltatások használatától néhány alapvető szolgáltatás kivételével.

Ross Parsons a BWCS-nél a közelmúltban megjelent „Mobile Proximity Payment Services" címet viselő tanulmány szerzője elmondja, hogy „véleményem szerint a mobilpiac fogyasztói jelenleg leginkább a kisösszegű szolgáltatásoknál választják alternatív lehetőségként a mobiltelefonos fizetési módozatokat. Az ilyen esetekben lehet aktivizálni a fogyasztókat, különösen akkor, ha a hagyományos szolgáltatáshoz képest egyszerűbben és/vagy gyorsabban intézhető a kifizetés, az ellentételezés."