AMD: Az XP késése nem nagy probléma

Tóth Kristóf, 2003. október 20. 09:05

A processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) bejelentése szerint nem
jelent nagy problémát, hogy az AMD64 platformhoz készített 64 bites
Windows XP operációs rendszer a vártnál 1 - 2 hónappal később jelenik
meg.
A vártnál kedvezőbb harmadik negyedéves eredményeket regisztáló AMD egyik vezetője egy telefonos konferencián bejelentette, hogy a 64 bites Windows XP végleges változatának késése nem jelent akkora problémát, mint ahogy azt egyes szakértők a közelmúltban állították.

"Szerencsére 1 - 2 hónap késés nem változtat a processzorok értékén sem a vállalati, sem a magánfelhasználói szegmensben" - mondta Bob Rivet, az AMD pénzügyi igazgatója.

A Microsoft riválisai ellenben minden bizonnyal megpróbálják kihasználni az AMD64 platformhoz készített 64 bites Windows XP késését. Hector Ruiz, a processzorgyártó elnök-vezérigazgatója a telefonos konferencia során azt is elmondta, hogy a legjelentősebb szoftvercégek többsége, mint például a Microsoft, IBM, SUN Microsystems, vagy az Oracle, teljes támogatást biztosít az új, 64 bites Opteron, illetve Athlon 64 processzorokhoz.

Az AMD vezetői szerint a 64 bites rendszerek bevezetési folyamatának döntő részére még csak a közeljövőben fog sor kerülni, és az átállás várhatóan több hónapot igénybe fog venni.

A processzorgyártó harmadik negyedéves bevételei 88 százalékkal múlták fölül a cég egy évvel korábbi eredményét. A jelentős növekedést, amely a cég veszteségét is számottevően csökkentette, részben a PC processzor részleg, részben pedig a Flash memória üzletág biztosította. Az AMD vesztesége az időszakban 31 millió, egy évvel korábban pedig 254,2 millió dollár volt.