MVM: 2300 km-es optikai gerinchálózat

Kovács Attila, 2003. november 13. 21:35
Befejeződött a Magyar Villamos Művek Rt. közel 3 éves, összesen mintegy 9 milliárd forint értékű távközlés-fejlesztési projektje, és a Kapsch fővállalkozásában elkészült 2300 kilométer hosszúságú országos optikai gerinchálózat többletkapacitásainak értékesítése is megindult - jelentette be a november 13-án Budapesten tartott sajtótájékoztatón Dalicsek István, a társaság stratégiai igazgatója.
A korszerű SDH berendezéseket, öt gyűrűt tartalmazó, nagy sávszélességű hálózattal - saját igényei kielégítése mellett - a szolgáltatók szolgáltatójaként is szeretne a hazai távközlési piacon az MVM megjelenni.

A megvalósult homogén, szinkron digitális hálózat a hazai villamosenergia-rendszer jelenlegi távközlési igényeit képes nagy biztonsággal (99,99%-os rendelkezésre állással) kielégíteni. Az MVM az elkészült rendszert a közelmúltban szakmai napok keretében mutatta be a potenciális felhasználók részére. A projekt során a mintegy 1100 km újonnan létrehozott optikai összeköttetés jelentős része OPGW technológiával szerelt távvezetéki nyomvonalon halad.

Az MVM továbbá arra is törekszik, hogy hálózati többletkapacitásaival 2004-től nemzetközi távközlési és tranzit szolgáltatásokat nyújtson a szomszédos országok villamosenergia-ipari cégeinek és az azok által alapított telekommunikációs vállalatoknak.